2011-02-21

Berättarafton på onsdag med filmen "En jättes fall"

(Foto: Vambola Kallaste den 4 februari 1986)

På onsdag den 23 februari är det ånyo dags för berättarafton på Bohusläns museum. Förutom sedvanliga och intressanta Uddevallabilder kommer vi den här gången att som avslutning (18 minuter) få se filmen En jättes fall. Det handlar förstås om Uddevallavarvets bockkran som fälldes för 25 år sedan.

Filmen är producerad av Lars Hartelius på beställning av företaget Gårda-Johan.  Lars Hartelius fick i uppdrag att dokumentera hela händelseförloppet. Det innebär skildring av alla förberedelser, modeller, delmoment i arbetet, intervjuer osv. Speaker i filmen är Erik Bergsten (från Tekniskt magasin i TV).

Lars Hartelius inleder själv och berättar om filmens tillkomst.

Det brukar vara näst intill fullsatt på berättaraftnarna men den här gången bedömer jag att man måste vara ute i väldigt god tid för att få bra platser.

Varmt välkomna till Hörsalen, Bohusläns museum, kl 18.30!  //

3 kommentarer:

 1. En tanke

  efter aftonen - kan ni inte lägga upp filem på YouTube och addera lite mer info om Svenska varv och etc...

  Lite intressant är att de svenska varven bla gick omkull pga att vi som bror duktig ej gav statliga garabtier. Det var förbjudet, men inga länder - utom Sve - fullföljde dessa.

  Om du bygger en båt idag står Riksgälden för garantierna.... tänk vilket dubbelspel och hål i huvudet ! Vi är ett ett land på 9 mille och nu 2011 inser vi att vi ej är fler.

  Men så många jobb som går bort ...

  SvaraRadera
 2. Gårdajohan snackar alla om men den som skrotade varvet och tog hem kosingen ivänster bakficka snackar men inge om ,,han hette bosse sippus och var finländare ..efter denna goda affär med uddevalla kommun bl.a ,,fick man skrota försvarets fabriksverks samtliga räkenskaper i samband med nedläggningen .räkenskaper med försäljningar luktade så illa att detta verk bytte sammansättningsnamn bla bla för att alla syltryggar som tillskansat sig miljoner på skrotet ,känner personligen damen som underhöll representanten för statliga bla bla med alkohol i utbyte mot annat, vederbörande avled strax efter dessa vidunderliga affärer mycket mycket mer finns i arkivet ,,det finns allt.... men commonlist spelar väl med syltryggarna, lägger ej mer energi på detta.,,,,

  SvaraRadera
 3. ser loggen igen ,många syltryggar skulle kvaele i sina dvalar. har gjort tidigare inlegg,,, jobbar på detta....,,,...,,,....,,

  SvaraRadera