2011-02-24

Bagges gänd - var ligger den?

Lars-Erik N frågar om Bagges gränd:

"Jag har för mig att det fanns en gatstump som hette Bagges gränd. Den verkar inte att finnas längre. Vad hände med den?"

Den "gamla" Bagges gränd var verkligen en gränd som gick in i kvarteret Hvidtfeldt från Västerlånggatan. När kvarteret revs och "Myndigheternas hus" (Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan m fl) byggdes kom Bagges gränd i stället att sträcka sig mellan Lilla Norrgatan och Norrtullsgatan i samma kvarter enligt bilden ovan.

Och att Lars-Erik inte kan finna gränden förstår jag då jag gick förbi den häromdagen. Den saknar skyltning!

Jag är helt hundra på att det har suttit skyltar i båda ändarna av gränden och det finns också hål efter fästena, men inga skyltar.

Jag vände mig till ansvarig på Tekniska kontoret och fick till svar att "namnet är officiellt och riktigt, men gångvägen går på kvartersmark och tillhör fastigheten Hvidtfeldt 22 och sköts inte av kommunen. Om vi är skyldiga att skylta eftersom det är ett gångstråk enligt stadsplanen får vi  besked om från Lantmäterimyndigheten om nån vecka".

Frågan är alltså under utredning och Uddevallabloggen och Lars-Erik väntar ivrigt på svaret. Oavsett vem som bär ansvaret för skyltningen så måste det givetvis ordnas, Särskilt när det finns de som har adress Bagges gränd. //

6 kommentarer:

 1. En bild på gamla bagges gränd:
  http://media1.vgregion.se/vastarvet/BM/Bilder_foto/54477/0101-0150/S14UM_UMFA54477_0146.JPG

  SvaraRadera
 2. Tack Christian!
  Den bilden är nu inlagd.

  SvaraRadera
 3. På den gamla bilden kan man se Maria Lundbäcks siluett och någon som nyfiket betraktar fotografen. Även den som tagit den nya bilden på Kronofogdmyndighetens skylt har passat på att föreviga sig själv!

  SvaraRadera
 4. Men nu blir jag lite fundersam eftersom jag skrev en del om både kvarteret och gränden i slutet av 70-talet. Fanns verkligen den gamla gränden kvar ända tills mydighetshuset byggdes? Jag har för mig att den redan var borta då men återuppstod i ny sträckning just när kvarteret fick ny bebyggelse.

  SvaraRadera
 5. annaama har rätt. Jag hittar uppgifter om att husen vid Bagges gränd revs 1969.

  SvaraRadera
 6. Är inte förvånad då skyltningen överlag i hela kommunen är horribel :)

  SvaraRadera