2011-01-20

Kungastatyn hälsoundersöks

(Sprickbildning kan skönjas med blotta ögat. Klicka på bilden ett par gånger så blir den större)

"Bäste medborgare

På uppdrag av tekniska nämndens presidium inbjuds du till Tekniska nämndens sammaträde den 20 januari 2010, kl 13.30 i konferenslokalen Bäve, då ditt medborgarförslag kommer att behandlas."

Ja så inleddes den inbjudan jag fick för en dryg vecka sedan. Mitt medborgarförslag har redan presenterats i Bohusläningen och Uddevalla-Posten, men för er som inte läst dessa tidningar kan jag då berätta att jag i somras blev bekymrad över den då 95-åriga kungastatyn på Kungstorget. Då jag tittade lite närmare på den i samband med en stadsvandring och också fotograferade den kunde jag se tydliga sprickbildningar i statyn.

Mig veterligen har någon undersökning av statyns beskaffenhet aldrig gjorts tidigare, därav mitt medborgarförslag att låta "hälsoundersöka" den.

Och detta mitt första medborgarförslag togs emot positivt. I Tekniska kontorets tjänsteyttrande står det: "Tekniska kontoret har för avsikt att via Studio Västvensk konservering efterhöra en offert för att undersöka ovannämnda staty. Detta företag har utfört undersökningar för Göteborgs kommun samt även renoveringar till stor belåtenhet. Innan tekniska konoret kan föreslå åtgärder bör vi ha en kostnadsbild i två steg, dels för undersökning och dels för eventuella åtgärder."

Och så blev även Tekniska nämndens beslut idag. Ordföranden Henrik Sundström (M) informerade dock om att både han och vice ordföranden Anna-Lena Heydar (S) egentligen var emot förslaget då de helst inte ville ha någon staty alls. Med detta yttrande får man anta att han menade att det är fel att hylla erövrarkungen Karl X Gustav, som gjorde Uddevalla och Bohuslän svenska. //

6 kommentarer:

 1. ...men Gunnar vad menar du, Karl XII?
  Måste jag ändra i boken då eller...?
  ...undrar Ulf G.

  SvaraRadera
 2. Gamla nyheter på Uddevallabloggen, "...den 20 januari 2010, kl 13.30...". Hade varit intressantare att läsa om det när det var aktuellt dvs för ett år sedan. Nu känns det mer som gammal skåpmat som plockats fram i brist på annat.

  SvaraRadera
 3. Anonym 06:23: Ojdå, skrev jag 2010? Och nu när jag tittar efter på inbjudan så står det faktiskt så på den. Jag skrev alltså okritiskt av den men det skall alltså vara 2011, dvs samma dag som Tekniska nämnden tog beslutet.

  SvaraRadera
 4. Tack Gunnar för ditt engagemang i kungsstatyn.
  Vi Uddevallabor måste vårda svenskt kulturarv bättre. Vi är skyldiga framtiden det.
  Forntid, framtid, nuets ansvar! Leve Sverige!

  SvaraRadera
 5. Vi skall vara evigt tacksamma att Karl X Gustav räddade oss från att tala norska och bära lusekofta. Vi måste se till så att han inte spricker. Leve Sverige!!
  /Mandrake

  SvaraRadera