2011-01-26

Gården Backen på Äsperöd

(Gården Backen på Esperöd. Ovanför manbyggnaden ser vi Esperöds skola, Idag är området helt förändrat med Esperöds skola finns kvar, som bostadshus.)

Vid kvällens berättarafton visade jag bl a den här bilden. Det är gården Backen på Äsperöd. Här bodde Bäves starke man "Alfred på Backen". Det var Alfred som förhandlade med Uddevalla stad inför kommunsammanslagningen den 1 januari 1945.

Där Backen låg återstår idag bara några syrenbuskar enligt dem som bor där. När man byggde Österled och Måltemyrsvägen fick Backen adressen Måltemyrsvägen 7. Då fanns alltså huset fortfarande.

Den här bilden och flera andra vid kvällens berättarafton kommer från Lennart Hansson på Fossum. Lennart avled och den gode mannen tog kontakt med Uddevalla Hembygdsförening och överlämnade Lennarts fotoarkiv. Och bara ikväll lärde jag mig massor.

På bilden härunder ser vi Backen som ligger inklämt i den nya bebyggelsen. //

 //

2 kommentarer:

 1. ...lustigt är detta sammanträffande. Häromdagen hade jag sällskap på sjukgymnastiken på Rosenhäll av Arnold som hade ett av trädgårdsmästerierna och som hade gått i Esperöds skola. Trevligt med sådan återkoppling!
  Ulf

  SvaraRadera
 2. /Uddevallare2011-01-28 18:09

  Fin flygbild!

  Visar hur nära det var till "landsbygden" för inte alltför länge sedan!

  Hässjat hö ser man inte varje dag numera!

  SvaraRadera