2011-01-09

Groheds lanthandel


Jüri Kiviloo som ställde frågan om vad bilden föreställer skriver:

"Hej Gunnar!

Bildgåtan = Groheds Lanthandel 1994 strax innan den skulle ge plats åt landsväg nr 44.

Affären ägdes och drevs av syskonen Karl, Sven, och Vanja Magnusson ända till det bittra slutet. Jag besökte affären första gången i juni 1945.

Sommaren 1945 var jag sommarbarn hos syskonen Forsström som ägde gården Bua. Jag fick gå ärenden till affären för att hämta varor. P.g.a. bristande språkkunskaper kunde jag inte prata med handlarna, en medsänd papperslapp skötte kommunikationen med omvärlden. Jag fick alltid en strut karameller som färdkost hem. Vad jag kommer ihåg av affären är att det doftade så gott av allt möjligt - kaffe, te, kryddor etc, man kunde sniffa sig till hela butikens sortiment. Förutom själva affären fanns det en bensinpump och en kiosk som tillhörde verksamheten. Pumpen och kiosken var belägna invid Riksväg nr 2. ( R 2 ). På sommar kvällarna var kiosken en samlingspunkt för traktens ungdom.

I Groheds stationsby fanns förövrigt 2 timmersågar, en smedja och en järnvägsstation där persontågen stannade men godstågen gjorde det med största tveksamhet.

Avsikten med bildgåtan var att man inte skulle glömma platsen, där det var en gång en liten by där folk bodde och hade sitt dagliga förvärv.

Jüri" //

3 kommentarer:

 1. Tack Jüri! En berömvärd kulturinsats med text och bild! Har också som ung handlat där sommaren 1949 då vi (familjen) hyrde en liten bostad i ett hus på Buslätt. (1949 var förresten en riktig kantarellsommar där, men det hör ju inte hit).
  rolf ohlson

  SvaraRadera
 2. Härligt med historia som lyfts fram.

  Kolla gärna den nya bloggen för historiska föremål med Uddevalla anknytning: http://uddewallating.blogspot.com/

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt fin historia. Själv har jag många minnen från mina cykelturer till affären. Alltid med en inköpslapp medskickad av min mor. Har själv anlitat smeden. Min far köpte virke från sågarna. Och stationen har jag använt mig av många gånger.

  SvaraRadera