2011-01-25

Uddevallas bilindustrihistoria med Walter Fortgens

I kväll anordnade Uddevalla varvs- och industrihistoriska förening ett föredrag om Uddevallas korta bilindustrihistoria. Det var Pininfarinas VD, Walter Fortgens, som berättade och han gjorde det mycket bra och intressant.

Han började med Uddevallavarvets nedläggning och den första bilfabriken, Volvo Uddevallaverken. Den fabriken följdes av Autonova, som efter några år hamnade i konflikt med Volvo och Volvo Cars blev ensam ägare. Det var år 2000 och då kom Walter till bilfabriken.

Ett pedagogiskt grepp var att Fortgens bytte jacka då han berättade om då Volvo Cars blev ägare. Senare bytte han till Pininfarinas röda jacka då han berättade om den nuvarande fabriken.

Pininfarina är ett italienskt företag. 2008 förolyckades VD André Pininfarina då han var på väg till arbetet på sin vespa. Dödsfallet ledde till att familjen Pininfarina sålde sina aktier och i nuläget ägs Pininfarina av bankerna. Dessa söker nya ägare men än så länge utan resultat.

Walter Fortgens andades mycket framtidstro för Uddevallafabriken. Fabriken skall konkurrera med andra bilfabriker genom stor hantverksskicklihet, utveckling och hög kvalité. Uddevallafabriken kan bygga mer än ett bilmärke samtidigt och man arbetar för att detta skall kunna ske i framtiden.

Och kanske man rent av skall bygga Ferrari? I vart fall noterade Fortgens att jag tog denna bild, vilket han kanske inte hade räknat med.

Som sagt ett mycket intressant föredrag om Uddevallas bilfabriker. //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar