2011-01-02

BLOGGÅRET 2010

Här följer ett urval av det som Uddevallabloggen skrev om 2010. Undantaget från denna krönika är så gott som alla inlägg om NU-sjukvården och Vård 2010. De var så omfattande att det förtjänar en egen avdelning. Den kommer inom kort.

Januari

I början av januari lämnade M/S Isolde Byfjorden. Det var det tredje fartyget av fyra som åter sattes in i trafik efter att ha legat upplagt i Byfjorden.

M/S Hasselö, en av de välkända fritidsbåtarna vid Ångbåtskajen, sjönk och låg "under isen" i den hårda vintern. Själv trodde jag inte att det var möjligt att få upp båten förrän efter islossningen. Men si,  energiska personer lyckades med stora pumpar få upp henne ur djupet igen och nu flyter hon lika fint som tidigare vid kaj.

Jordbävningen i Haiti. Uddevallabördige Peter Öström bor på Haiti och vi hade haft mejlkontakt tidigare så min första tanke var givetvis hur han hade klarat jordbävningen. Jag kunde först inte tänka mig att få mejlkontakt med honom, men efter att Ekoredaktionen på Sveriges Radio ringt upp mig och frågat om honom skickade jag ett mejl. Och Peter svarade och jag skrev här på bloggen om honom. Han var välbehållen. Bohusläningen läste detta och ringde och bad om hans mejladress vilken de fick. Det ledde till ett stort uppslagen artikel om Peter och jordbävningen.

Sedan länge hade det stått ett par tusen kinesiska bilar uppställda inom Pininfarinas område intill hamnen. De hade lastats av i Uddevalla sedan finanskrisen slagit till 2008. De var på väg till Ryssland men transporterna stannade upp. Det var inte ett helt lätt projekt att få iväg bilarna som alltså stått länge och en hel del fick man inte igång motorerna på utan de fick bogseras ombord.

I januari började också förberedelserna för att bebygga Östberget. Grävskopor sattes in för att bereda marken för det första huset.


Februari

I Skeppsviken byggdes nu ett gigantiskt snöberg upp. Det var bortforslade snömassor från Uddevallas gator. Aldrig tidigare hade sådant kunnat skådas i Uddevalla. Det vanligaste förr i tiden var att snön tippades i Bäveån, men det satte nu Länsstyrelsen stopp för av miljöskäl.

För första gången hade Melodifestivalen ett inslag med deltagande av webbjoker. Dvs lyssnarna fick rösta om en låt som skulle få delta i den riktiga Melodifestivalen. Hela webbtävlingen vanns av gruppen Mist, med Mia från Uddevalla.Mars

Sandra Hansson blir tvåa i Vasaloppet efter att vunnit tävlingen både 2008 och 2009. Och så fick hon äntligen Bohusläningens guldmedalj för bästa idrottsprestation 2009.

April

1 april skriver Uddevallabloggen om att det gigantiska snöberget i Skeppsviken ligger i vägen för en arkeologisk utgrävning som Bohusläns museum skall genomföra. Det var förstås årets aprilskämt.

Den nya inomhusarenan Rimnershallen vid Rimnersvallen börjar ta form. Invigning sker i februari 2011 och hallen är mycket efterlängtad.

En alldeles ny belysning sattes upp längs Strandpromenaden fram till Gustafsberg.

Traumaenheten vid Uddevalla sjukhus flyttar till NÄL. Därmed är Uddevalla sjukhus helt avlövat från akutverksamhet.

Efter en längre tids konflikt inom Räddningstjänsten i Uddevalla slutar räddningschefen.

Maj

Efter 31 år av ihärdigt arbete av Hultmans Vhenner fattar kommunfullmäktige beslut om att döpa om Kilbäcksgatans nedre del till Hultmans gränd.

Ivana Machackovas stenskulptur Bohuslänsk krönika invigdes den 8 maj i Museiparken. Efter utställningstidens utgång står stenskulpturen fortfarande kvar och Uddevallabloggen hoppas att goda krafter verkar för att den skall stanna i Uddevalla.

Juni

En efterlängtad kommunal lekplats öppnas i Teaterplantaget.

Juli

Årets deltävling i Motocross-VM genomförs på Glimmingen den första helgen i juli. Som vanligt sköts arrangemanget perfekt av rutinerade arrangörsstaben i BMK Uddevalla.

Tomasine Hultgren väcker uppmärksamhet som den första kvinnliga skepparen på de vita båtarna.

Augusti

Det sedan länge upphaussade Offshoreracet går av stapeln på Byfjorden 6-8 augusti. Tyvärr blev det ett fiasko, inte minst ur ekonomisk synpunkt. Arrangörsbolaget gick i konkurs och många leverantörer kommer inte att få betalt för sina tjänster.

M/S Traviata, den sista av de upplagda båtarna i Byfjorden, lämnar Uddevalla.

21-22 augusti genomförs årets Gustafbergsdagar.

Det berömda snöberget i Skeppsviken smälte definitivt bort i slutet av månaden.

September

Den 12 september var det exakt 150 sedan skalden Wilhelm von Braun avled i Uddevalla. Wilhelm von Braunsällskapet högtidlighöll detta på Gustafsberg och vid von Brauns grav på Norra kyrkogården.

Valet den 19 september innebar för Uddevalla att M bildar majoritet tillsammans med FP, C, KD och MP.

Oktober

Spännande arkeologiska fynd vid utgrävning mitt i staden.
November

Fyra nya Gustafsbergsstipendiater prisades.

Kapten Bengt Rahm ger ut bok om sin tid som FN-soldat i Kongo.

Sandra Hansson meddelar att hon åter kommer att tävla för Uddevalla IS i Vasaloppet.

Vintern kom tidigare än på många år.

December

Gustafsbergsstiftelsen startar om- och tillbyggnad av Café Snäckan.

Jan Gunnarson (S) lämnar sitt mångåriga uppdrag som kommunal- och oppositionsråd.

Hans Jonasson (UP) kuppar i sista kommunfullmäktige för året genom att gå ihop med Sverigedemokraterna i en valteknisk samverkan. Minst fyra partikamrater protesterar genom att hoppa av partiet.

Hultmans Gränd invigs av Hultmans Vhenner. //

1 kommentar:

  1. Uddevallare2011-01-02 22:48

    Apropå April och Rimnershallen.

    Figurerna på fasaden har ju fått en del kritik men går det inte att få till en fin belysning på fasaden så att man ser hallen från motorvägen?

    För tillfället är det ju helt svart där när man passerar!

    SvaraRadera