2011-01-10

Vad kommer efter Sten Axelsson?

I dag meddelade Sten Axelsson sin avgång som sjukhusdirektör. Uppdraget slutfört! Precis som sjukhusdirektören Malmer på sin tid övergår han till ett nytt jobb med minst samma lön. Malmer blev IT-direktör och Axelsson alltså servicedirektör.

NU-sjukvårdens arbetsmiljö och därmed arbetsglädje är körda i botten. Cheferna för Vård 2010 slutar på löpande band.

Överbeläggningarna på NÄL i julhelgen visar att NU-sjukvården är underdimensionerad och att patienterna inte alls söker fel vårdnivå. Vore det så skulle de inte läggas in för vård. Istället visar NÄLs problem som akutsjukhus just på de risker och problem ett fel placerat och fel planerat akutsjukhus får. Ytterst beror det på ett felaktigt politiskt beslut som genom Axelssons ledarskap forcerats igenom på ett sätt som givit dagens dåliga arbetsmiljö.

Det kan sammanfattas i att "kritikerna fick rätt", men också i den okunskap om vård och organisation som politiker i Västra Götalandsregionen tycks ha. Kritikerna (läkare, sköterskor övrig personal) fick rätt om den ekonomiska kostnaden för skattebetalarna, de fick rätt om problemen och de fick rätt om arbetsmiljön - bara för att ta några exempel.

Nu har regionen byggt in akutvården i skogen och i utkanten av Fyrbodals upptagningsområdet och nu börjar Lilla Edet klaga på att man inte har ambulanser... Peter Spjuth (V) ny ordf i NU-styrelsen och kommunstyrelseledamot i Lilla Edet lovar att se över det omedelbart. Kaoset och ambulansproblemen för Bohuslän har varit kända sedan man stängde akuten i Bohuslän - men ingen har brytt sig ...

Detta visar på ett systemfel i Västra Götalandsregionen och tyvärr verkar det sträcka sig från en mycket hög nivå och ner i organisationen.

Men vad kommer då efter Sten Axelsson? Han har haft ett kritiserat styre där han med skattemedel satt in annonser i media, hotat kritiker och kallat till falska presskonferenser. Skall detta fortsätta?

Man hoppas inte, men när Västra Götalandsregionen utser Peter Spjuth till ordförande, som nästan den ende kvarlevan i NU-styrelsen - då kan man undra om det inte finns ett stort systemfel i regionen.

Hade den f.d. riksdagsmannen Lennart Nilsson (S) rätt då han sade: "Västra Götalandsregionen är en demokratisk katastrof". Kolla HÄR!!

3 kommentarer:

 1. Jag tittade igenom Sten Axelsson (som enligt TTELA kallas "Slaktaren från Skaraborg") och vilka märkliga turer politiker och Assarsson (SAs chef) låtit honom göra med enda syftet att forcera igenom Vård2010. För att sedan få ett nytt jobb. Vi har sett det förr i VG region (Malmer, Tuvegran, Daneryd ...).

  Jag håller med om att det är ett organisatorisk och demokratiskt bottennapp att VG region låter en enskild hög chef bete sig så här illa mot personal och media - eller så är det i den organisationen ett naturligt framavlat beteende i en inavlad organisation:


  http://www.journalisten.se/artikel/18664/falsk-presskonferens-riktad-mot-bohuslaenningen

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=1712763

  http://www.sjukhuslakaren.se/2009/10/26/”infor-hotet-om-en-offentlig-avrattning-skrev-jag-pa-min-avskedsansokan-utan-betanketid”/

  http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2009/10/07/ortopeder-med-extrajobb-fr/index.xml

  http://bohuslaningen.se/nyheter/1.530270-facken-i-nu-sjukvarden-forutspadde-forsamringar

  http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/10/25/inhyrd-ortoped-kostar-milj/index.xml

  http://uddevallare.blogspot.com/2010/12/nu-sjukvarden-och-arbetsmiljon.html

  http://ttela.se/start/regionalanyheter/1.1082760-axelsson-slutar-som-sjukvardsdirektor

  http://uddevallare.blogspot.com/2011/01/vad-kommer-efter-sten-axelsson.html

  SvaraRadera
 2. Uddevallare2011-01-11 23:00

  När man kommit till den nivån kan man inte bli sparkad vad man än gör..

  Bara bli skickad vidare snett uppåt!

  Skulle bli förvånad om inte lönen höjdes på det nya jobbet!!

  SvaraRadera
 3. Bettre han följer med mig ner i båten . Så ska vi träna U-båt utan båt.

  SvaraRadera