2009-01-17

300 demonstrerade mot Israel och kriget i Gaza

(Spela upp videon med ljud)

Ca 300 personer demonstrerade i dag mot Israel och det pågående kriget i Gazaremsan. Demonstrationen anordnades av Uddevalla Islamiska Sunnicenter där Taisir Kassem är ordförande. Detta var andra lördagen i rad som det demonstrerades mot kriget.

Demonstrationståget startade vid Folkets hus kl 12 och gick längs Västerlånggatan - Kungsgatan till Kungstorget. Huvudtalare på torget var förre riksdagsmannen och Palestinavännen Evert Svensson (s). Evert Svensson har varit engagerad i Palestinafrågan under många år och har bl a skrivit boken Vägen till Palestina (2002).

När jag lyssnade till talen på Kungstorget kunde jag inte låta bli att reflektera över det faktum att talen hölls vid statyn av krigar- och erövrarkungen Karl X Gustav som genom det historiska anfallskriget mot Danmark 1658 tvingade fram att bohusläningarna i dag är svenskar. Men, det var nog bara Ulf G Eriksson och jag som tänkte på den "detaljen".

2 kommentarer:

  1. Du menar förstås Karl X Gustav.

    "Sjöfartsintresserad"

    SvaraRadera
  2. Har inte tänkt på det så noga. Här i Uddevalla säger man nog bara Karl X, särskilt då man pratar om statyn på torget. Men jag kollade på nätet så du har ju rätt.

    SvaraRadera