2009-01-04

Domus och stadskärnan engagerar


Diskussionen om Domusvaruhuset och annan bebyggelse i stadskärnan engagerar. Här kommer en ny bild med kommentarer från Martin Hultgren:
"Hej igen!
Jag ser att du skrivit att husen i kvarteret Gyldenlöwe revs 1973 men det kan inte gälla alla i så fall. Jag är född 1974 och har ett svagt minne av husen.
På bilden jag skickar dig nu ser man också att vissa ännu är kvar. Man håller på att bygga Försäkringskassans hus på bilden och det kommer jag ihåg. En del av Kampenhofsfabriken ser ut att vara riven.
Vänliga hälsningar Martin"
Jag skrev i en kommentar till den förra flygbilden att bebyggelsen vid Kilbäcksgatan i kvarteret Gyldenlöwe revs 1973. Vid närmare kontroll visar det sig att planerna på rivning inte fullföljdes då utan det var bara en del av bebyggelsen i kvarteret som revs.
Martin har således alldeles rätt och husen vid Kilbäcksgatan ner mot Västerlånggatan finns med på denna bilden. Byggandet av myndighetshuset, där bl a Försäkringskassan, Skattemyndigheten, Arbetsförmedlingen, Kronofogdemyndigheten och (tror jag) Tullverket fortfarande har sina lokaler i kvarteret Hvitfeldt, pågår på bilden. Huset byggdes 1979-1980 och stod klart att invigas i augusti 1980. Bilden är då tagen någon gång 1979-80.
Även denna bilden är intressant och ger många svar om rivningar/byggandet i centrala Uddevalla. Finns det kanske fler sådana här bilder från tiden då Uddevallas centrum omdanades? //

5 kommentarer:

 1. Men du menar väl inte att även den förra bilden skulle vara av ett senare datum än det som någorlunda fastställts i kommentarerna där? Simhallen saknas ju på den bilden och den invigdes 1975. Någon gång 1968 - 73 stämmer alltså fortfarande.

  SvaraRadera
 2. Du har rätt! Min kommentar gällde förstås husen på Kilbäcksgatan, men 1968-73 få vi noh hålla oss till.

  SvaraRadera
 3. Simhallen skulle väl ha legat utanför bild på den äldre flygbilden även om den hade varit byggd. Den stora parkeringen man ser söder om gamla badhuset är ju park idag. Gatan som går in mellan parkeringen och gamla badhuset är en förlängning av Södergatan som inte finns idag.

  Martin H

  SvaraRadera
 4. Följer diskussionerna med stort intresse! Domus är ju ett ämne som intresserar fler än man tror, det har ju t o m gjorts ett tv-program (med DVD) om hur varuhusens karaktär formade de svenska städerna under 50- och 60-talen.

  SvaraRadera
 5. Gasverkets kontor flyttades 1970 till sin nuvarande plats, Mattson Företagen. Tittar man på bilden så finns det inget hus vid hörnet av Västerlånggatan - Brattgatan. Så bilden måste tagits senare än 1970

  SvaraRadera