2009-01-13

Flogfjället - ett favoritställe

Gårdsruinen Flogfjället eller Floget som den också kallas är ett av våra smultronställen. Gårdsruinen ligger på Bredfjället, öster om Ljungskile.

Man åker upp på fjället från Ljungskile (man kan också åka från Ivarsbo på andra sidan Bredfjället) och fortsätter vägen förbi gården Norra Fjället, som i dag är en motionsanläggning. Vidare mot gården Vargfjället men inte ända fram, utan man stannar lämpligen 500 meter innan där vägen går åt höger mot Brännan och Långevattnet. Men det finns ingen vägskylt så man bör ha en karta eller en GPS. Man kan köra en bit på den vägen men det är inte att rekommendera.

Nej parkera i stället vid vägkorsningen och gå in på vägen. Snart har man på höger sida av vägen en skylt vid torpruinen Brännan. Fortsätt vägen förbi och vid vägslutet övergår vägen i en stig. Snart skymtar sjön Långevattnet på höger sida och lite längre fram kommer man på Bohusleden med orange markering.
Nu är det lätt att hitta till Floget. Man fortsätter Bohusleden rakt fram eller i sydostlig riktning. På den fortsatta vägen passerar man en ruin efter backstugan Långe hage och nu är det inte långt kvar. Efter en utförsbacke ser man gårdsruinen Flogfjället framför sig. Nu har man gått knappt tre kilometer från bilen.

Man ser redan på håll flera husruiner. Man kommer först till ruinen efter ladugården och man kan fortfarande se stenrampen som man körde på för att komma in i ladan.

Hela Flogfället röjdes för sly stubbar av en fornvårdsgrupp för en del år sedan och numera har man en fin överblick över den gamla gården.

Flogfjället är ett ljuvligt ställe där man med fördel tar en paus och njuter av det medförda kaffet och smörgåsarna. Vi har varit här många gånger, både sommar och vinter, och när barnen var små var det lätt att få dem att gå den långa vägen hit för att platsen är mycket spännande för barn.
Inte minst det stora flyttblocket som ligger alldeles intill ruinen efter boningshuset gillade barnen att klättra på.

Här finns mycket att titta på och fantasin väcks till liv då man ser de fina fägatorna, jordkällaren, vårdträden osv.
Gården var odlad redan på 1500-talet så den har mycket långa anor. Omkring 1850 blev Olaus Forsström ägare till Flogfjället och sonen Gustav med familj brukade gården till år 1910. Då övertogs gården av dottern Elsa och hennes man Hans JohanssonNybygget. Efter 1920 någon gång skall Flogfjället ha lämnats öde.GPS-koordinater för Flogfjället är
x 646 13 33
y 127 82 79 //

1 kommentar:

  1. Tack för tipset, brukar fiska en del vid Långevattnet men visste inte om ruinerna som tydligen inte ligger långt därifrån.
    Får bli en tur dit vid nästa fiske tur :)

    SvaraRadera