2009-01-26

En tidningsredaktions dilemma


Det här är en alldeles sann historia. Jag har bara bytt ut namnen på de båda kaptenerna. Om jag minns rätt utspelades den på 1960-talet.

I Uddevalla fanns det på den tiden inte bara Bohusläns regemente utan också en hemvärnsavdelning. Där tjänstgorde två officerare, kaptenerna Andersson och Karlsson.

Kapten Andersson var känd för att inte spotta i glaset och det var väl föga förvånande att det var just han som stoppades av polisen och fick blåsa i ballong för att pröva nykterheten. Och ballongen visade positivt (dvs negativt för kapten Andersson).

Så polispatrullen transporterade kapten Andersson till akuten på Uddevalla sjukhus för blodprov och rattfyllan kunde konstateras.

I tider av nyhetstorka var detta naturligtvis en pikant historia. Det tyckte i alla fall Bohusläningens redaktion och följaktligen kunde man nästa dag i tidningen läsa rubriken:

"Kapten vid hemvärnsavdelningen fast för rattfylla"

Antagligen var inte tidningsredaktionen så hemma i vare sig militär organisation eller att det bara fanns två kaptener att välja på.

Kapten Karlsson satte morgonkaffet i vrångstrupen då han slog upp tidningen. ´"Herre Gud, nu kan ju folk tro att det var jag!" tänkte han och i vredesmod ringde han till tidningens chefredaktör och krävde en rättelse.

Tidningsredaktionen lär ha grubblat länge hur man skulle lösa det hela utan att göra bort sig ännu mer.

Nästa dag kunde man emellertid läsa följande rubrik i tidningen:

"Det var inte kapten Karlsson!" //

4 kommentarer: