2009-01-06

Kullgrenska huset


Kjell A skriver:

"Hej!
Var ligger huset som kallas för Kullgrens enka?
Är det på Norra Hamngatan , någon påstår även Strömstadsvägen fd tingshuset/Thordéns kontor?
Mvh Kjell A"
Det är huset i korsningen Norra Hamngatan - Norra Drottninggatan som är det Kullgrenska huset. Huset är byggt omkring 1860 eller i vart fall efter femkvartersbranden 1859 (Kvarteren Thorild, Koch, Hegardt, Bagge och Dagson). Här låg länge huvudkontoret för Granitaktiebolaget C A Kullgrens Enka.
1966 köpte Kullgrens Enka Thordénrederiernas kontor vid Strömstadsvägen och flyttade dit. Familjen Thordén, eller ett Thordénägt bolag (Skeppsservice AB?) köpte i sin tur det Kullgrenska huset på Norra Hamngatan.
Det är förklaringen till att man kanske kallar båda byggnaderna för det Kullgrenska huset. Men jag föredrar att kalla huset vid Strömstadsvägen för Thordénrederiernas kontor, då det ju byggdes som sådant. (Se tidigare inlägg på Uddevallabloggen).
1972 flyttade för övrigt Uddevalla tingsrätt in i rederibyggnaden och var där fram till 1991 då flyttlasset gick till de nuvarande lokalerna i Zachaus gränd. //

2 kommentarer:

  1. Långt i efterhand -fint att se hur Gunnar använder kulturhistoriskt begrepp för Thordénhuset.Vad har hänt med fastigheten 2013? Är den nu också riven - som så mycket annat i Udv.Finns i Sv.ngn "tingsrätt" längre?-bara våld och förstörelse utan påföljd.Nyrika fattigsverige. Wilhelm.

    SvaraRadera
  2. Här kommer Fastighetsägare Steiner bygga om och Förvanska ett av Uddevallas Paradhus...Skall bygga 2 lägenheter och förstöra takets ursprungliga utseende i alla 4:a Väderstreck..

    Kommunen har Redan godkänt Bygglovet

    Gått förbi Museets Rekommendationer

    SvaraRadera