2009-01-14

Pinsamt Radio Väst!

I dag blev jag riktigt upprörd då jag på hemvägen från Gustafsberg lyssnade på "Radio Väst". Det var strax efter kl 17 och det var en studiosamtal om Liza Marklunds böcker Gömda och Asyl. De tre personerna i studion var väldigt dåligt förberedda och definitivt inte insatta i ämnet. De fick det att låta som om debatten, som rasar just nu, handlar om att Liza Marklund "bara varit lite slarvig" med sanningen i sina böcker. Och med den i grunden felaktiga utgångspunkten hade man mage att uppmana lyssnarna att ringa in till programmet och säga om de tycker att det gör någonting om Marklunds bok "inte är sanning in i minsta detalj".

Nej debatten är mycket djupare än så. Den startade när journalisten Monica Antonsson kom ut med boken "Mia - Sanningen om Gömda". Monica Antonsson har gjort det som Liza Marklund borde gjort, nämligen källkritiskt granskat Mia Erikssons påståenden som ju Gömda och Asyl bygger på.

Liza Marklund har marknadsfört sina böcker så här: "Detta är en sann historia. Den finns bekräftad i hundratals dokument hos svenska och utländska myndigheter/-/ Vissa namn och detaljer är ändrade för att skydda de gömda människornas identitet."

Böckerna har gjort Liza Marklund och Mia Eriksson ekonomiskt oberoende för resten av livet, men har enligt Monica Antonsson skadat många människor och allra mest den sak som Liza Marklund själv hävdar att hon arbetar mot, nämligen mäns våld mot kvinnor.

Nej Radio Väst, detta studiosamtal skulle aldrig ha sänts. Ni har ju totalt missat poängen i debatten! Dessutom påstods det felaktigt två gånger att SVT Debatt sänds i kväll men det är först i morgon torsdag. Debatten kommer att handla om det som jag beskriver ovan. Monica Antonsson kommer att delta men antagligen inte Liza Marklund.

Om man vill försöka sätta sig in i frågan kan man börja med att läsa Isobel Hadley-Kamptz klockrena analys i Expressens ledare den 14 januari http://www.expressen.se/ledare/1.1427387/isobel-hadley-kamptz-sanningen-om-marklunds-bok .

Monica Antonssons egen blogg kan också användas. Där finns det mesta samlat, både för och emot Monica http://monicaantonsson.blogspot.com/

SVT 1 sänder alltså Debatt torsdag kl 2200-2245.

Eller varför inte läsa "Mia - Sanningen om Gömda". Den är en thriller. //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar