2009-01-03

Domus


Insänt av Martin Hultgren:
"Hej Gunnar! Med anledning av all domushistoria den senaste tiden skickar jag här ett vykort som jag inköpte på just Domus nån gång vid mitten av 80-talet.
Anledningen att jag köpte det berodde inte på att jag tyckte det var vackert utan att det var gammalt redan vid inköpstillfället och visade en hel del av kringliggande bebyggelse som redan då var borta.
Man ser även tydligt den omskrivna uppfarten åt Kilbäcksgatan. EPA-skylten åt Lagerbergsgatan i kvarteret Gyldenlöwe har också kommit med.
Hälsningar Martin H"
Ja, det här en mycket ovanlig bild på Domus och omgivande kvarter. Jag har faktiskt inte sett den förut. Om vi granskar Domus först så ser vi den tidigare omtalade uppfarten/rampen till parkeringsdäcket. Vi ser också Domus uteservering en trappa upp.
Men lika intressant som Domusvaruhuset är omgivningarna och jag brukar roa mig med att försöka datera bilden utifrån de byggnader som finns eller inte finns på bilden. Men här tror jag att jag behöver läsarnas hjälp. Bilden är i vart fall tagen efter 1968, då ju Domus invigdes. Och Kampenhof revs våren 1982 och finns ju med på bilden. Då har vi gafflat in tiden till mellan 1968 och 1982. Men kan vi komma ännu närmare? Jag tar tacksamt emot förslag. //

5 kommentarer:

 1. På baksidan står det "Godkänd av försvarsstaben V-5-1-68"
  Jan

  SvaraRadera
 2. Tänkte jag inte att du hade det kortet också!

  SvaraRadera
 3. Sannes hus i kvarteret Koch revs 1976.

  Martin H

  SvaraRadera
 4. Tack Martin! Då är det mellan 1968 och 1976 vi skall leta.

  SvaraRadera
 5. Och kvarteret Gyldenlöwe med Hultmans konditori på Kilbäcksgatan revs 1973. Och på bilden finns det ju kvar så just nu gäller att bilden är tagen mellan 1968-1973. Kan vi komma ännu närmare?

  SvaraRadera