2009-01-21

Ingen politisk enighet om kulturhus på Vaterland


Uppgifterna i gårdagens GP om att det nu finns en politisk enighet om ett nytt kulturhus på Vaterlandområdet visade sig vara ett rent önsketänkande från Folkets husföreningen.

Kommunstyrelsens ordförande Sture Svennberg (m) har fem argument för att skjuta på ett eventuellt bygge i Bohusläningen idag:
 • Kommunens skatteintäkter minskar kraftigt på grund av lågkonjunkturen och ingen kan säga när det vänder uppåt igen.
 • Kommunens hyra för bibliotek, turistbyrå med mera i kulturhuset ökar med sex miljoner per år.
 • Bygget för med sig ombyggnader av gator och p-platser. Det kan kosta kommunen 40-50 miljoner kronor.
 • Sänkt kommunalskatt var en valfråga. Så länge kommunen har en högre genomsnittsskatt än regionen kan inte kommunen ta beslut som höjer kostnaderna.
 • Ett nytt badhus prioriteras före ett nytt kulturhus.

Sture Svennberg kunde gott lagt till att platsen är alldeles fel vald. Vi vet i dag att havsnivån kommer att stiga i framtiden. Bilden här ovan visar hur det kan komma att se ut vid en "normal" storm och med en höjning av vattenytan med en meter från dagens nivå.

Att bygga ett kulturhus på Vaterland/Kampenhofsområdet för 300 milj + 40-50 milj kr för vägar och p-hus är bokstavligen talat att kasta pengarna i sjön. //

7 kommentarer:

 1. Gunnar! Du som har gamla bilder mm, det finns ett fint sjökort anno 1800 över Byfjorden och det intressanta med den är att den i princip är en kopia på din bild. Det vill säga att Kampenhof var en långgrund och sank lerbotten, att Skansberget låg som en udde med vatten direkt nedanför. De som återuppbyggde staden efter branden 1806 förlade hela staden runt Kungstorget, mark väster om Drottninggatan var aldrig tänkt att bebygga. //KJell C

  SvaraRadera
 2. Äntligen satsas det på något nytt i Uddevalla. Staden har ju stått och trampat i samma lerpöl i decennier.

  Men det är ju klart varför göra något nytt när det var så himla bra förr och sedan kostar det ju en massa pengar. Ursh och fy, nej det går ju inte! Bygg ut mer på torp istället! ...eller?

  SvaraRadera
 3. Ja, att bygga ett kulturhus i en lerpöl är ingen bra idé.

  SvaraRadera
 4. Ja man får ju simmhallen gratis om 50 år om man bygger på Kampenhof.

  SvaraRadera
 5. Folkets Park -området kanske kunde fungera ?

  Jan

  SvaraRadera
 6. Ja det är tur att vi har landhöjdningen.Den har vi att tacka att översvämmningarna inte blir värre.Sedan år 1900 har uddevalla höjts ca 30 cm över havet.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker ett kulturhus i Nordens Venedig är bra. Att naturen med mänsklig hjälp sedan omvandlar området till just Venedig är att uppfylla Blomsterkungens klassiska epitet på staden !

  SvaraRadera