2009-01-21

Walkeskroken är svaret på bildgåtan


(Klicka på bilden så blir den större)

Flera gissade rätt på denna svåra bildgåta. Så här skriver Jüri Kiviloo om bilden:

"Hej Gunnar!

Det är kul att det har kommit så många kommentarer. En del har svårt att orientera sig, det kan man förstå eftersom det handlar om forntiden.

Här är ett flygfoto på området. Vid siffran 1 där stod grävmaskinen. Årtalet är 1950 med en viss tvekanmöjligtvis 1949. Vid siffran 2 kan man se en hus gavel det är det västligaste huset på Walkeskroken nr 16 e-f. Vid siffran 3 där stod kråkslottet Walkesborg.

Mvh Jüri"

Ja, det var några som var säkra på att det var Walkeskroken det handlade om och Anders Bissman hade till och med ett namn på grävmaskinisten. Själv löste jag det då jag såg huset som skymtar bortom grävmaskinen. Det är det som i kommentarerna kallas för Walkesborg, även om jag är osäker på om det var den rätta benämningen.

Det är lustigt med dessa hus på Walkeskroken. Det är alltså ett riktigt stort hyreshus och ett normalstort, det bortre. Båda har adress Walkeskroken 16. Det större heter 16 a-d och nästa 16 e-f.

På den nedre bilden som är tagen österut från Lövåsbergets södra sluttning har jag ringat in huset som alltså skymtar bakom grävmaskinen på bildgåtan. Till höger om berget på den här bilden ligger i dag Blennermarks bilfirma vid Göteborgsvägen.

Och det var mycket riktigt så att huset brann ned och om jag minns rätt så var det barn som brann inne. Kan det ha varit 1958? //

2 kommentarer:

  1. På den undre bilden måste fotografen ha stått på Lövåsbergets östra sluttning inte på södra

    SvaraRadera
  2. Sydöstra kanske är ännu rättare?

    SvaraRadera