2013-04-09

Planerade operationer ställs in på NÄL

Från NU-sjukvårdens intranät:


Planerade operationer ställs in pga vårdplatsläget

Ett tid av stort antal sökande till akutmottagningen och hög belastning på vårdavdelningarna har lett till ett extremt vårdplatsläge. Sjukhusledningen har därför idag beslutat att ställa in planerade operationer för att lätta något på vårdplatsbehovet.

Stort antal sökande på akuten

Vårdplatsläget har under en längre tid varit besvärligt i NU-sjukvården, med dagliga överbeläggningar, framförallt inom område medicin. Antalet personer som söker vård på akutmottagningen fortsätter att vara högt. Det senaste dygnet sökte närmare 200 patienter till akutmottagningen på NÄL, jämfört med det genomsnittliga antalet sökande under 2013 som är 150.
– Det är ingen enskild orsak till att läget blivit så extremt svårt just nu. Vi har haft ett svårt vårdplatsläge sedan årsskiftet, det handlar snarare om utmattning. Våra medarbetare är hårt belastade och vi har inte tillräckligt stora marginaler för att hantera tillfälliga överbelastningssituationer, kommenterar chefläkare Ulf Almqvist läget.

Planerade operationer som kräver slutenvård ställs in

Sjukhusledningen har idag beslutat att alla operationer som kräver slutenvård (inklusive så kallad 24-timmarsvård) ställs in idag och resten av veckan. Beslutet påverkar dock inte cancerkirurgi eller annan högprioriterad kirurgi, som kommer att genomföras som planerat. Även dagkirurgi, dvs de operationer där patienten kan gå hem samma dag, kan genomföras som planerat.
– Det är en av de snabba åtgärder vi kan göra för att fördela trycket över sjukhuset. Vi bedömer att det kan handla om ett 30-tal operationer vi behöver ställa in, för att kunna ta hand om de akut sjuka patienterna, fortsätter Ulf Almqvist.

Arbete pågår för att öppna ytterligare en vårdavdelning

Sedan en tid pågår arbetet för att öppna ytterligare en vårdavdelning, men bemanningen har ännu inte kunnat lösas. Då vårdplatsbehovet är stort även på övriga sjukhus i regionen, finns inga möjligheter till överföring av patienter till andra sjukhus. I övrigt följer åtgärderna för att hantera vårdplatsläget åtgärdstrappan som finns i NU-sjukvårdens ledningssystem.  //

4 kommentarer:

 1. Jag kan bekräfta att det är hemskt. Jag jobbar som så kallad hyrläkare i NU och har nu slutat pga att det är hemskt. Orsaken - jag mötte på akuten en cancerpatienten en annan hyrläkare skickat på röntgen och det visade sig att patienten hade en så kallad densfraktur på 2:a halskotan. Endast pga en snabb handläggning i Uddevalla (utan akuten på NÄL) kan patienten andas och gå själv.

  Hoppas han mår väl idag - NÄL är ett....

  SvaraRadera
 2. Man blir sugen på en demonstration i Fransk stil med dyngspridare och långtradare som omringar regionledningens hus.
  Som tur är väl stubinen en aning lång i Sverige till skillnad från våra sydliga EU bröder/systrar...men den är bra nära att brinna ut när man hör sådant ovan.

  SvaraRadera
 3. Hallå mikegnop!
  Visst är demonstrationer bra. Men vad hjälper det? För nu många år sedan pågick kraftiga demonstrationer mot flyttningarna till NÄL. Men det fanns starka krafter som "visste bättre". Så här bra blev det som man anger i dagens vårdplatsläge.
  Hälsningar från Maj-Britt som var med och demonstrerade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maj-Britt. Var oxå med och demonstrerade och det är klart att man inte alltid får som man vill. Livet är orättvist och det får man leva med.
   I en demokrati så är det vår rätt som medborgare att visa vårt missnöje/åsikt genom att demonstrera. Om man inte utnyttjar denna rätt ibland så kanske -starka krafter som "visste bättre" tar bort denna rätt. Det är lika viktigt som att gå och rösta i val.

   Vet en äldre dam som gnällde över flytten till NÄL och då frågade jag om hon röstade i regionvalet? Svaret hon gav var nej. Då sa jag till henne att hon var medskyldig till flytten, vilket är hårt men sant.

   Så på frågan om det hjälper att demonstrera så är svaret självklart JA. Hur skall vi annars kunna påverka? Även om man gärna vill ta fram brandslangen..och ge 500 liter, rakt upp i mumindalen på regionpolitikerna från S,C,FP mfl så får man ju inte det.. så demonstrera och rösta M i regionen i nästa val är det näst bästa sättet att visa sitt missnöje.

   Radera