2013-04-18

Anrika I 17-byggnader rivs

Fastighetsägaren Hemsö har nu gjort en rivningsanmälan för två byggnader på I 17-området. Den ena byggnaden är sjukhusbaracken på bilden. Den har funnits så länge jag kan minnas och där har bedrivits både sjukvård och sjukvårdsutbildning genom åren.
Den andra byggnaden är Libanonförrådet.
Och så här 21 år efter regementets nedläggning så sitter skyltarna kvar på Libanonförrådet. Det var här man förvarade tält, kokutrustning och "vita blixten", dvs skidor. Förresten så hade vi länge "svarta blixten" som var av en äldre modell.
På denna väggen skall det finnas kulhål efter en 9 mm skarp k-pistpatron. En värnpliktig fick ett spel och som Bohusläningen uttryckte det "sköt vilt omkring sig". Han sköt mot en annan värnpliktig som flydde in bakom Libanonförrådet och sedan hasade utför berget ner mot Barkvägen.

Den värnpliktige tog sedan en taxichaufför som gisslan och beordrade denne att köra mot Göteborg. I Ljungskile lyckades taxichauffören hoppa ur taxin och polisen kunde senare gripa skytten.  //

12 kommentarer:

 1. Gunnar! Det är otroligt hur ahistoriska människor är! Samnerödsfältet med stridsbanan, alla byggnader som uppfördes i samband med Kaserneringen, Libanon, ja det hela! Finns det inte någon chans att rädda dessa viktiga delar av U-a´s historia?
  Peter Hagren

  SvaraRadera
 2. Suprise Suprise..
  Vad skall vi ta oss till när personer/företag/kommun i Uddevalla återigen drabbas av rivningshysteri gång på gång? Snart står vi här tomhänta utan vår historia. Hade det inte varit för Gunnar & co gissar jag jag att vi varken haft Wessmanska huset eller så stora delar av Gustafsberg kvar. Tack o lov för eldsjälar likt dem och de som nu bygger upp Lindebergska!

  Är det dags att starta en förening/sällskap eller liknande för Uddevallas bevarande? Få till en regel i staden om att byggnader över 100 år INTE får rivas och få ett minimum krav på underhåll av dessa?
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anmäler mig som medlem direkt !

   Radera
  2. Tack Gunnar. Du gör ett fantastiskt fint arbete för oss som bor i Uddevalla.

   Radera
 3. Rivningshysterin är hemsk. Ni är skamlösa.

  SvaraRadera
 4. Styr beställda trender politiska beslut?

  SvaraRadera
 5. Påtal om denna diskussion så är följande länk intressant :).

  http://www.uddevalla.se/download/18.4e32c8107132e7c3b80008316/1130940568302/Tr%C3%A4dg%C3%A5rds1_24_SA.pdf

  SvaraRadera
 6. Står dessa byggnader i vägen för något eller har man inget att göra ?
  Så många byggnader från I 17 skall bevaras och dessa historier lösa politiker borde lära sig ett och annat om hur stolt Uddevallaborna plus vi andra Bohuslängar var över VÅRT regemente .

  Med vänlig hälsning Magnus B / Lysekil

  SvaraRadera
 7. Vad är det för värde i gamla militärbaracker??
  /M.

  SvaraRadera
 8. Skadar väl inte att bygga lite nytt ibland.

  SvaraRadera
 9. Ja det är inte mycket att spara på. varför heter det Libanonförrådet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger intill soldathemmet Libanon, som drevs av Ynglingaföreningen Libanon

   Radera