2013-04-16

Kungsgatan mellan Östergatan och Klintvägen

Den här bilden har jag hämtat från ABF Fotoklubbs almanacka 2008 och visar Kungsgatan mellan Östergatan och Klintvägen. Nyligen hade jag bilder på Kungsgatan 39-41, dvs Edv. Carlssons handelshus på öster. På denna bilden är handelshuset rivet i bildens vänstra kant. Resten av detta kvarter revs senare.

Till vänster utanför bild ligger i dag Agnebergsgymnasiet.

Vi ser Hagbergs kläder och i bildens högra kant skymtar "Svenssons på öster", senare Go-Go:s livs. Dessa hus är samtliga rivna numera.  //

8 kommentarer:

 1. Jag minns rivningen av kåkarna. Satt och spanade ut från klassrummet på Agneberg när grävskoporna löpte amok. Men som jag minns det var det röda risiga träkåkar?! Märkligt i så fall hur minnet kan förvanskas.

  Och jag gick på Agneberg 90-93 och har för mig att rivningen skedde tidigt under min skolgång. Kan det stämma?

  SvaraRadera
 2. Hagbergs ja, vilken superb klädaffär. Hemkommen en lördag hösten 1961 från Gbg (LV6)på permission, lyckades jag sätta ett inte så vackert pressmärke på mina civila och enda finbyxor. Det gick ju inte att gå till Kongressen med detta märke och föräldrarna bortresta och inga pengar att köpa några nya byxor för. Chansade och ringde till Björheden på Hagbergs som turligt nog var kvar långt efter stängningstid och jag begav mig i ilfart från St. Nygatan och fick mig ett par brallor. Bra så långt, men sen fick jag ju avslöja mina pekuniära problem. Fick utan vidare spis kredit till efter muck 1962 och kvällen var räddad.
  Vid MUCK hade jag två skulder att reglera; byxorna till Hagbergs samt restskatt på 50:- kronor......
  Livet går vidare
  -anonyme Bengt

  SvaraRadera
 3. Var det inte ett vänsterinriktat tryckeri i en av kåkarna? Jag minns att vi som gick på läroverket demonstrerade mot tryckeriet i samband med Ungernrevolten 1956.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag minns det väldigt väl. En av demonstranterna var Per Runesson som medverkat här på bloggen. När jag påminde honom om det kom han inte ihåg det men sa ett det är nog mycket troligt att han var med.

   Radera
 4. Skomakare Hermansson får vi inte glömma. Ett skomakeri av den gamla sorten. Det luktade underbart gott läder när man kom innanför dörrarna-

  Gunilla

  SvaraRadera
 5. En höstdag 1956 samlades läroverkseleverna vid skolgårdsstaketet som vette mot Kungsgatan. Trottoaren mittemot var rödmålad. Det ropades slagord mot kommunisterna, som hade lokal i ett av husen mittemot. Natten innan hade en grupp gymnasieelever varit ute och protesterat mot ryssarnas ingripande under Ungernrevolten. En söndagseftermiddag promenerade anonyme Bengt och jag mot staden mitt i gatan. Det var nämligen bensinransonering m.a.a. kriget i Mellanöstern.
  Kaj

  SvaraRadera
 6. Åh, vad roligt att se denna bilden. Jag hade glömt hur det såg ut...

  /Anna-Lena Lindquist

  SvaraRadera
 7. Roligt att se detta. Farmor var sömmerska och hade sin firma "Björnstads" i huset till höger om Hagbergs. Gjorde många jobb för klädaffären.

  SvaraRadera