2013-04-03

De kan hamnens historia

Idag hade jag nöjet att träffa Göran Andreasson, Tommy Larsson och Bertil Thuresson som alla tre personifierar Uddevalla hamns historia. De har inför sommarens utställning på Sveriges Sjömanshusmuseum gått igenom Uddevalla Hamnterminals bildarkiv och valt bilder till utställningen.

Nu visade de mig hamnens bildarkiv och det är helt klart att de utgör en guldgruva för framtidens forskare. Jag har sett tusentals Uddevallabilder men här fanns flera som jag aldrig tidigare sett.
Till exempel den här bilden från 1888. Den är tagen från nordost och fotografen har antagligen stått på kanten av Skansberget.

Bebyggelsen till höger om skeppet är Badö och till vänster ser vi Lövåsberget torna upp sig. Allt det som är vatten hitom Badö utgörs idag av utfylld mark.

Uddevallabloggen kommer att återkomma till fler hamnbilder, var så säker!  //

2 kommentarer:

 1. Hela det området fram till Badö är utfyllt med sopor,var själv med farsan och lastbilen och tippade där i början på 50-let.

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Här ser man att hamnområdet var (och är) särdeles låglänt.
  Och dessutom ständigt utsatt för översvämningar. Hur går det med stadens planer för centrala staden, med tanke på framtida havsnivåökningar? Påskskämtet har nog ett korn av sanning. Det blir inte billigt att stabilisera området.
  Kaj

  SvaraRadera