2013-04-07

410 Boforskanoner till Indien över Uddevalla hamn

(Unika bilder tagna av Göran Andreasson)
En svensk vapenexport som starkt ifrågasattes på sin tid var exporten av 410 Boforskanoner, Haubits 77 B, till Indien. Ordern var värd 8,4 miljarder kronor och Bofors hade en fransk konkurrent som också slogs om ordern.

Statsminister Olof Palme hade personligen engagerat sig i diskussioner med sin indiske kollega Rajiv Gandhi. Den 14 mars 1986, två veckor efter mordet på Olof Palme, beslutade Indiens regering att ordern skulle gå till Bofors. Indiens premiärminister Rajiv Gandhi överlämnade själv beslutet dagen därpå i Stockholm där han var för att delta i Olof Palmes begravning.

Beslutet fick stora konsekvenser för Uddevalla hamn då alla kanonerna med flera hundra ton ammunition samt många Scania terrängbil 40 utskeppades över hamnen.

Det var mycket hysch-hysch kring exporten såklart. För min egen del deltog jag i en diskussion med regementschefen överste Kaj Sjösten på I 17 då Bofors hade begärt att få mellanlagra lastbilarna med ammunitionen på Samneröd. Vad som skulle kunna hända vid en explosion på den platsen fick dock regementschefen att säga nej.

Istället kördes ammunitionen direkt till Frölandshamnen inför varje indisk båts ankomst. Likadant var det med haubitsarna som kom till Uddevalla nattetid "just in time" för att kunna lastas ombord direkt.
Sedan kanonerna och Scanialastbilarna lastat vid Skeppsholmspiren bogserades fartygen till Frölandshamnen där ammunitionen lastades ombord.
Det gick förstås inte att hemlighålla verksamheten i hamnen men ändå dröjde det innan folk i allmänhet fick reda på vad som skedde.

Mest uppmärksammat blev det i media då Plogbillsrörelsen genomförde en aktion inne på hamnområdet vid en av kanonerna. Radio Väst var förvarnade och en reporter låg och spejade tillsammans med plogbillarna från Skansberget för att se när dessa kunde ta sig in på hamnområdet.

De tog sig ända fram till en kanon och genomförde sin demonstration. Då polisen anlände hade den stor förståelse för plogbillarna och det hela avlöpte nog lite väl lugnt och inte som plogbillarna hade hoppats på, dvs konfrontation.  //

2 kommentarer:

 1. Gunnar Lundqvist2013-04-08 10:09

  På den tiden jobbade jag vid SJ.Jag var med och
  växlade ut kanoner och ammunition.Mycket av ammunitionen lossades vid Kasen.Det var vakter med hundar och poliser.Bin Ladin var inte aktiv
  då.Tågen som transporterade ammunitionen hade
  högsta prioritet.Fick inte stanna på vägen till
  Uddevalla.

  SvaraRadera
 2. Som av en slump sändes detta på svt igår:
  http://www.svtplay.se/video/1146923/del-5-av-8

  (Dock inget om Uddevalla)

  SvaraRadera