2013-04-06

Ordkrig om malmtransporten

P4 Sörmlands reportage om att Uddevalla har en fördel när det gäller att få ta hand om malmexporten från Ludvikas gruvor har startat ett ordkrig i medierna.

I dag säger VD:n för gruvföretaget Nordic Iron Ore (NIO) till Dalarnas tidningar på nätet att Uddevallas hamn inte är tillräckligt djup för NIO.

Av artikeln framgår att inte heller Oxelösunds hamn är tillräcklig för de djupgående malmfartyg som NIO tänkt att använda från 2015. De behöver ett vattendjup på 16-17 meter och så djupt är det inte i Oxelösunds hamn utan det kräver muddring.

Läs artikeln här http://www.dt.se/nyheter/ludvika/1.5750384-uddevalla-hamn-inte-ute-ur-bilden-men-for-liten-for-nio .

Frölandskajen har ett vattendjup av 12 meter och den muddrade rännan under Uddevallabron är 13 meter djup och det är framförallt den och en besvärlig passage vid Svanesund som sätter ribban för hur stora fartyg Uddevalla kan ta.  //

1 kommentar:

  1. Som sagt var - VG regionen kommer fortsätt lova, men de kommer inte göra något konkret. Annat är det med slussarna och kanalen i Trollhättan. Här agerar man direkt!

    Det finns någon märklig agenda i regionen om att ta resurser från Bohuslän men inte satsa en krona! Det är väldigt märkligt hur utvecklingskontoret i VG region inte gör något - annat än att motarbeta projekt i Bohuslän.

    SvaraRadera