2013-04-02

Lilla Torget 1, 2 och 3

Ett Maria Lundbäckfoto från Lilla Torget. Mellan det första och andra huset från höger går Västgötavägen ut ur staden. Jag kan inte minnas att de två husen fanns när jag gick till skolan på Margretegärde, 1954-56. Däremot minns jag de andra husen väl.

Framför husen till vänster låg det en korvkiosk där vi köpte luffare för 10 öre (kan det ha varit det). En luffare var en halv special utan korv.

De vänstra husen revs i januari 1959 och genast började bygget av "Folktandvårdens hus". Folktandvårdskliniken invigdes i december 1960.

Till vänster utanför bild ligger läroverket, dvs Agnebergsskolan.  //

3 kommentarer:

 1. Härligt att se att den klassiska "luffaren" uppmärksammas!
  Bertil i Göteborg

  SvaraRadera
 2. Det känns tråkigt att man blir lite ledsen och frustrerad när man ser alla fina gamla hus som funnits i Uddevalla som inte längre finns kvar.

  Jag förstår att man måste förnya och modernisera men detta är ju näst intill löjligt med så otroligt stora mängder som bara försvunnit utan att något nytt ens har byggts upp osv. Än idag pågår rivningshysterin om i staden: gamla skomakargränd, lundqvist järnhandel, huset vid kvarnberget. Snart är det väl gamla sparbankens tur och husen runt jörgens gränd..

  Det är så synd att inte Uddevalla beslutade sig för att göra samma som Linköping gjorde: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gamla_Link%C3%B6ping

  SvaraRadera
 3. Det märkliga var att Kungsgatan/Västgötavägen gick diagonalt över Lilla Torget. Alldels i början av Västgötavägen 1 fanns ett garage där en dam (lärarinna?) hade en liten bil som mer eller mindre stängde av gatan när hon skulle ut eller in i garaget.Trots det var en genomfartsgata var trafiken inte så stor.
  Lennart Stenegård
  då boende på Västgötavägen 8

  SvaraRadera