2013-04-04

Slut med kontanter på Swedbank

I 177 år, sedan 1836, har man kunnat ta ut och sätta in pengar över disk på Uddevalla Sparbank numera Swedbank.

Men i morgon, den 5 april, är det sista dagen man kan göra det. Fr o m måndag den 8 april kommer det inte att finnas några kassörer som tar emot eller lämnar ut sedlar eller mynt över disk.

Jag var inne på banken i ett ärende i dag och blev bjuden på godis av en i personalen som gick omkring bland kunderna för att informera om förändringen.

Jag måste säga att jag blev förvånad men fick reda på att man länge informerat om detta i annonser, utskick mm. Till mitt försvar kan väl sägas att det har säkert drunknat i all annan information, läs reklam, som väller in genom brevlådan trots skylten INGEN REKLAM. Den åker obönhörligen i pappersåtervinningen.

Jag har varit kund i Swedbank sedan den 12 augusti 1945, dvs samma dag jag föddes. På den tiden öppnade Uddevalla Sparbank ett konto åt alla nyfödda med 5 kr på bankboken. Det motsvarar i dagens penningvärde 97,81 kr enligt prisomräknaren.

Det var ju ett smart sätt av sparbanken att skaffa kunder och jag kan slå vad om att det bland er läsare finns många som känner igen sig.

Jag hade inte tid att fråga om de förestående förändringarna i dag men en fråga hann jag ställa: "Men hur gör man om man skall växla till utländsk valuta? Svaret uppfattade jag inte riktigt men det var något om att man kan beställa pengar genom Internetbanken så skickas pengarna hem till mig med posten.

Enligt uppgifter till Uddevallabloggen kommer det att störta in olika hantverkare och IT-tekniker i banken imorgon fredag efter stängning. Då skall de gamla kassorna slängas ut och nya ståpulpeter, datorer etc etc installeras så att förändringarna skall kunna vara genomförda till öppningsdags på måndag.

Helt tomt på kontanter blir det dock inte. Man skall fortfarande kunna lämna mynt i myntautomaten med ingång från Kilbäcksgatan. Och så kommer förstås det vara möjligt att ta ut kontanter ur bankomaterna.

Är det därmed slut på bankrånen? Ja, mycket talar för det men det återstår att se. En rätt så mycket säkrare arbetsplats blir det i alla fall för bankpersonalen.  //

7 kommentarer:

 1. En säkrare arbetsplats för bankpersonalen i och med den kontantlösa banken MEN livsmedelsbutikerna har ju till stor del fått ta över funktionen som bank och hur är det där med säkerheten för personalen?
  En annan sak att reflektera över i dessa kortbetalningstider är att många P-automater fortfarande tar emot mynt som betalning. Ja, en del är enbart myntautomater och var får man då småpengarna ifrån om man betalar med kort i butik?

  Och hur lär barn sig värdet av pengar nu för tiden? Det finns ju en viss pedagogisk poäng i att hålla myntet i handen och därefter få till sig hur mycket/litet det räcker till.

  Jag menar nu inte att "allt var bättre förr" utan min avsikt med inlägget är att "allt" har inte riktigt hunnit med i utvecklingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt var sannerligen inte bättre förr, det är bara så mycket sämre nu......

   Radera
 2. Forex bank har fortfarande både kontanter och utländsk valuta. Vi är många som har bytt bank! Tyvärr finns den inte i Uddevalla men både i Trollhättan och Göteborg.

  SvaraRadera
 3. Inte alls bra. Kontanter är viktigt att kunna använda och bankerna tar också avgifter av både kortanvändarna och butikerna som tar emot kortbetalningen. Banker är mycket säkrare för kontanthantering än en butik, naturligtvis. Detta är ett sätt att tvinga kunder att använda kort i rent vinstsyfte. Sedan är det vanligare idag med kortbedrägerier än rån av kontanter. Bojkotta Swedbank och övriga som tar bort kontanthanteringen (SEB, Handelsbanken m.m.)

  SvaraRadera
 4. En stilla fundering.
  Vad jag vet har inte Sveriges regering avskaffat vår valuta i form av sedlar och mynt utan tvärtom skall många av dem uppdateras med nytt utseende mm.
  Det är då ganska märkligt att banker överhuvudtaget tillåts att på egen hand fatta beslut om att vägra hantera vår valuta och det innebär för mig att de inte längre är att betrakta som en bank och därmed borde fråntas rättigheten att att kalla sig för och agera som bank.

  Ytterligare ett lågvattenmärke har vi tyvärr nått i ett samhälle som degenererar i en allt snabbare spiral. Och uppenbarligen har inte regering/riksdag eller politiska partier några synpunkter på fenomenet.

  Att hänvisa till personalens säkerhet (vilken givetvis skall vara mycket god) är ändå att göra det lite väl enkelt för sig och luktar bara mer av den girighet bankerna i dag inte ens skäms (har förstånd till?) att visa upp.

  Kanske är det dags att kräva lönen i ett kuvert igen och förvara de surt förvärvade slantarna i det gamla hederliga bankvalvet "madrassen" vilken form den nu skulle ha i dagens samhälle.

  Undrar hur det skulle låta i styrelserummen och regeringskansli om Sveriges alla löntagare faktiskt framställde detta krav som en gemensam, stilla men mycket tydlig protest mot bankförmynderiet?

  Hujedamej sån´t land vi har

  SvaraRadera
 5. cash gillar jag, men inte johnny

  SvaraRadera
 6. vart kund där länge,bytte till SHB. en bank skall kunna erbjuda kontanter enligt mej,Är född tidigt -80tal.

  SvaraRadera