2012-04-30

Vintern rasat ut bland våra fjällar....

Ikväll var det traditionsenligt valborgsfirande i Margretegärdeparken. Musik av Stadsmusikkåren, tal av kommunfullmäktiges ordförande Ralph Steen, sång av Odd singers och Västerskolans musikklas. Och mycket folk hade samlats i det fina vädret.
Västerskolans musikklass
Kommunfullmäktiges ordförande Ralph Steen

3 kommentarer:

 1. Hej Gunnar! Varför tänds det inga majbrasor i Uddevalla? Vad beror det på att den traditionen är så svag just här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Västkusten och i synnerhet i Bohuslän är det tradition att tända påskeldar. På andra håll är det vanligare med valborgsmässoeldar. När jag var liten samlade vi ihop julgranar som folk ville bli av med till påskbrasan. Vi samlade förstås också annat bränsle som ris mm. Jag minns några år då det var så dåligt väder vid påsken att det inte gick attv tända påskelden. Då fick den istället bli en valborgsmässoeld.
   Traditionen med påskeldar tycks dock vara på utdöende också här, men den ersätts inte av valborgsmässoeldar.
   Jag minns när jag för många år sedan firade påskafton på Skaftö. På kvällen då jag körde hem mot Uddevalla kunde jag räkna till 17 påskeldar. Undrar om jag idag kunde räkna till en enda om jag körde samma sträcka på påskafton?
   En mycket längre förklaring kring dessa seder kan man läsa i "Årets folkliga fester, af Martin P:N Nilsson 1915

   Radera
 2. Det var en valborgsmässoeld på Backamo i år.

  Annars så uppges en anledning vara att det var för tätt mellan påsk och valborg i år och därför så han man inte få ihop bräsnle för två eldar.

  /Christian

  SvaraRadera