2012-04-29

Elektriciteten når hushållen

Det gamla ridhuset vid Södra Drottninggatan fick ibland tjäna som utställningslokal. Den här bilden från 30- eller 40-talet får tjäns som exempel på detta. Elektriciteten i Uddevalla betjänade först offentliga byggnader men så småningom nådde den hushållen. Här har Hellstedts Elektriska sin del av utställningen för att visa upp nya elektriska hushållsartiklar.

De gamla isskåpen, som för övrigt var mycket bra och höll en jämn temperatur, var på väg ut och elektriska kylskåp kom istället.
Misstänksanheten mot nymodigheterna var stor inte minst från husmödrarna. Att laga mat på vedspis och gasspis kunde man men att göra det på en elektrisk spis var för många inte att tänka på. För att uppmuntra husmödrarna annonserades det 1936 i lokaltidningarna om kurser i elektrisk matlagning. Dessa kurser ägde rum på Frideborg och efter sex timmars utbildning förväntades husmödrarna klara sig hjälpligt på egen hand.

I mitt eget hem på Hallavägen hade vi gasspis fram till ungefär 1959 om jag minns rätt. Tvättmaskin hade vi inte utan mamma fick elda med ved under den stora koppargrytan i tvättstugan.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar