2012-04-28

Hoppbacken vid Bjursjön

Jag fick en fråga om den gamla hoppbacken vid Bjursjön och att den skulle vara svår att hitta nuförtiden. Jag tog mig en titt på den idag och jo sannerligen det var inte lätt att komma fram till den. På bilden ovan ser vi själva uthoppet av sten.
Hur hittar man då dit? På den här kartan är hoppbacken markerad med den gröna pilen. Om man kommer från Bleket på väg mot Sportstugan vid Bjursjön så slutar asfalten ungefär vid A. Förr i tiden kunde man därifrån titta åt vänster och se hoppbacken men nu har skogen växt upp och omöjliggör fri sikt. Men man kan dock gå in sex-sju meter bland granarna och därifrån kan man faktiskt se uthoppet av sten och underbacken.
Det är dock förenat med stort besvär att ta sig till hoppbacken från vägen mot Bjursjön. Numera har dock en stor damm bildats i slutet av hoppets underbacke. Det är fyra våtmarksdammar som anlagts för att förbättra reningen av förorenat lakvatten från Havskurens avfallsanläggning.
Det är faktiskt lättare att ta sig till hoppbacken norrifrån från elljusspåret där. Det är inte alls långt men kräver lite orienteringskunnade.
Själva uthoppet av sten är ca 15 meter långt. Bakom uthoppet fanns tidigare själva hoppbacken av trä, men den är förstås sedan länge borta.

Hoppbacken stod färdig 1938 och invigdes med en hopptävling i januari 1939.  //

8 kommentarer:

 1. Vilket otroligt bygge, gjort utan maskiner på den tiden. Undrar vem/vilka som låg bakom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste ha varit Uddevalla Skidklubb

   Radera
 2. Vem som låg nedanför kan jag berätta. I sexårsåldern var jag där med mamma. Får jag hoppa sa jag. Ja visst sa den goda modern som trodde jag skojade. Det gjorde jag inte och gjorde en luftfrd med saltomortal som kunde ändat med förskräckelse. Då kära läsare hade ni inte haft denna fantastiska blogg att läsa i dag. Men ett av den dagens senare glädjeämnen var när dansläraren Frank Langer som genom sin mor kände min mamma. Han sade vänligt som alltid, " Jag tror faktiskt pojken åker bättre än tant"

  SvaraRadera
 3. Bertil på G2012-04-30 08:47

  Som en äkta gnällig Uddevallabo skulle sagt: Det finns inget hopp mer i Uddevalla...

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt att se denna hoppbacke igen. Vi hittade den som barn men för några veckor sen när jag gick med mina sambo och min 2-åriga son och berättade om denna backe insåg jag att jag inte har en susning om var den låg.

  SvaraRadera
 5. Fantastiskt att se denna hoppbacke igen. Vi hittade den som barn men för några veckor sen när jag gick med mina sambo och min 2-åriga son och berättade om denna backe insåg jag att jag inte har en susning om var den låg.

  SvaraRadera
 6. Om man går in på elljuspåret från femöringsgränd och går undre spåret mot bjursjön så finns det en liten stenmur på höger sida strax efter den första nedförsbacken. Vet du vad det har varit?

  SvaraRadera
 7. En av mina barndomsvänners pappa ska enligt en rolig anekdot ha hoppat i backen. Han var lärare på Norrskolan och var på väg till Bjursjön med sin klass på en friluftsdag när han av någon anledning försökte använda hoppbacken. Efter en lång historia om diverse strapatser och ett ganska olyckligt slut kom själva poängen om hur "pojkarna skrattade och flickorna grät".

  SvaraRadera