2009-05-24

Blivande bilkyrkogård?


(Uppställningsplatsen idag)

Den 4 november skrev jag om att Uddevalla hamn blir centrum för bilhantering. Och på kort tid anlände den ena bilbåten efter den andra med tusentals bilar som ställdes upp på Pininfarinas område i närheten av hamnen.
Skälet till denna ovanliga åtgärd var förstås finanskrisen som slog hårt mot bilindustrin. Nyproducerade bilar, avsedda för den ryska marknaden, proppade igen hamnarna runt Finska viken eftersom de inte kom vidare till Ryssland.

Och när det blev fullt där behövde bilproducenterna andra hamnar att ställa upp sina bilar i. Vi skall komma ihåg att det tar en månad för en bilbåt att komma till vår del av världen. Och effekterna av finanskrisen slog till så snabbt mot bilmarknaden att man helt enkelt inte hann stoppa båtarna som redan var på väg.

Ingen visste hur länge bilarna skulle stå kvar i Uddevalla hamn. Det talades om två-tre månader till en början. Under de sju månader som gått sedan dess har något tusental bilar hämtats från Uddevalla, men det står fortfarande ett par tusen bilar kvar. Och nu går inte längre bilbåtarna (med undantag för Ace-båtarna som fraktar skrotbilar till Sydamerika). Nej istället ligger sedan en tid två av dem upplagda i Byfjorden. Och de kanske snart får sällskap av fler. Kom ihåg att Uddevallaborna är vana vid upplagda fartyg. Som mest har det varit ett drygt 20-tal samtidigt.

Och hur länge kan de under 2008 nyproducerade bilarna stå uppställda hos Pininfarina innan platsen betraktas som en bilkyrkogård? //

1 kommentar:

  1. ...varför utsåg man inte dig Gunnar till chefredaktör för Bohusläningen eller åtminstone till nyhetschef. Du har inte bara näsa för nyheter av det slag som männniskor är intresserade av, du drar dessutom slutsatser som kanske inte stämmer när det kommer till kritan men dom är förbanne mig intressanta!
    Ulf G.

    SvaraRadera