2009-05-31

Trädet står kvar framför reklamskylten


Enkäten om trädet framför reklamskylten vid Västerlånggatan är nu avslutad.
292 personer har röstat och 60 % har sagt att de tror att Gatukontoret (som egentligen heter Gatu- och parkavdelningen) kommer att fälla trädet som nu helt skymmer reklamskylten. Övriga, dvs ca 39 %, trodde att Gatukontoret inte skulle fälla trädet.

Här går möjligen åsikterna isär huruvida träd är viktiga för gatumiljön? Tore Lexby mejlade mig följande, apropå träd, bl a på Västerlånggatan:

"Omkring 1950 delade Vetlanda och Lysekil på stadsarkitekt. Vederbörande hette Birger Hammarén, var född i Uddevalla, blev bl a teknologie doktor vid Universitetet i Boston, U S A.

I Vetlanda fanns utmed stora gatan en trädrad, omkr. 30 cm utanför trottoarens kantsten. Mycket besvärande för alla bilister. Vederbörande myndighet beslutade därför att träden skulle tas bort och ordentliga platser anläggas.

Men Birger tänkte annat. Med oanad energi gick han igenom handlingarna. Vad fann han ? Jo som illustration fanns trädenangivna. Till verket: klaga. klaga. Och visst har det verkan. Även illustrationen utgjorde underlag för vad som fastställts.

Jag tänker nu på stadsarkitekt Bengt Kocken och hur han jobbade med Västerlånggatans försköning. Jag minns särskilt att han illustrerademed träd.

Tänk om en illustration kommer i vägen för en reklamtavla ?

Mvh Tore" //

15 kommentarer:

 1. de e ju bara en reklamskylt,vem bryr sig om den syns eller inte. va väl roligt de första dagarna, nu tittar man knappast på den.

  SvaraRadera
 2. Ta bort reklamskylten!
  Den stör trafiken och snart händer det en olycka.

  Inge Thörn

  SvaraRadera
 3. Tores mejl är något olklart. Vad hände egentligen i Vetlanda? Blev träden kvar? Vad ville stadsarkitekten?

  Bo i Kalmar

  SvaraRadera
 4. Vad säger borgmästare Mårten Sjökvist,R.V.O.??

  SvaraRadera
 5. Det vore oerhört kul/ intressant att veta vem som bestämde att skylten skulle vara där den var (alla som upplevt en vår vet att träd blommar). I och för sig kommer alla titta på den .... men jag tror inte vederbörande var så förutseende. Dock - låt trädet vara kvar och ge skylten "Sveriges BÄSTA reklamskylt - den enda som tar semester !" Kanske en ny slogan för Uddevalla:
  -Besök Uddevalla på semestern - t.o.m. reklamskyltarna tar semester i Uddevalla!

  SvaraRadera
 6. Det var väl 39% som trodde det
  det skulle få stå kvar???

  SvaraRadera
 7. Står att båda alternativen vill fälla trädet.
  Härligt att Landbadet ska stänga, denna dyra skamfläck! De boende i norra U-a får lära sig att bada i havet :-)

  SvaraRadera
 8. Anonym 18:32 och dito 18:36. Javisst hade jag snurrat till det med svaren. Har rättat till det nu.

  SvaraRadera
 9. Självklar får dom stänga Landbadet
  så Kommunen får råd med my fin konsult för Personal rekrytering, Inköp av Nytt lönesystem, konsult för hjälp av inköp av bla VA utrustning
  osv... se www.oreo.se, www.tomhansson.se/nyhet.asp?pageId=210
  Det är inte mycket dom kan göra själva i Blåkulla längre....
  Förutom o kosta pengar.

  SvaraRadera
 10. Kan inte reklamskylten flyttas till gångbron mellan husen om den nu måste finnas kvar? Då syns den av fotgängarna men stör inte bilisterna.
  Rolf

  SvaraRadera
 11. Krämarna i låghuset mellan Norra Hamngatan, Väterlång gatan och den Kockska gränden behöver ingen reklam. De kan flytta till Torp, så slipper vi dem i centrum.

  SvaraRadera
 12. Miljö och stadsbyggnad ger byggtillstånd och tekniska bestämmer över trädet. Tekniska är inte tillfrågade om placeringen är lämplig. Får väl se vad tekniska tycker.

  För övrigt hur kom landbadet in här?
  "De boende i Norra..."? Kan väl gissa vad man syftar på men det bor fler på norr. Se landbadet som den enda semester vissa i denna staden får. Alla kan inte resa hit och dit.

  SvaraRadera
 13. Det är klart att vi ska ha
  Landbadet kvar,lika väl somm alla
  gräsplaner på Bodele,tycker även vi
  på söder

  SvaraRadera
 14. Jag föredrar trädet! Flytta skylten istället.

  SvaraRadera
 15. Äntligen lite fart! Så här borde alla inlägg bemötas, dvs med många och blandade kommentarer. Alltså fler ämnen som berör!

  SvaraRadera