2009-06-01

Bohusläns museum 25 år


(Bild från invigningen den 2 juni 1984)

I morgon tisdag den 2 juni är det 25 år sedan Bohusläns museum invigdes. Jag minns det som i går. Ett strålande vackert väder och massor med folk. Den tvåmastade skonaren Athene seglade in i hamnen och Föreningen Allmogebåtar paraderade med sina båtar utanför Museibryggan.

När portarna öppnades vällde vi in och det var tätt, tätt med folk och kulturminister Bengt Göransson invigningstalade.

Den nybildade Uddevalla Hembygdsförening uppvaktade med en blomma som stod länge, länge. Prognosen var att museet skulle besökas av 100 000 personer varje år. Som vi vet kom det istället att ligga på i snitt det tredubbla antalet besökare.

25-årsdagen firar museet med ett program för allmänheten:

"Vi firar med 1984 års priser på utvalda varor i museibutiken.

Restaurang Kajkanten serverar fisksoppa till lunch för 25:-/portion.

12.15 Bohusläns museum hälsar alla hjärtligt välkomna till jubileumsdagen!

12.30 Bohusläns Hembygdsförbund och dess föreningars arbete. Bohusläns Hembygdsförbund firar 80 år i år. Gunnar Malm, verksamhetschef vid KVC (Kulturvårdscentrum) berättar om verksamheten och visar exempel på vad som registrerats under åren som gått.

13.00 Cést Cui spelar för er! Rian van der Heuvel - flöjt, Karin Nygren - violin, Mikael Landberg - piano. En variationsrik musikstund där instrumentkombinationen ger en luftig och lyrisk känsla.

16.00 Allsång och spel med Bokenäsets Ådra.

17.00 Vid Havet. Gerd Jonsson, en av väverskorna som biträdde Caje Huss vid produktionen av Hörsalens ridå, berättar om arbetet och visar ridån.

18.00 Bohus Stickning och stjärnorna. Viveka Overland, förlagsansvarig vid Bohusläns museum, inviger utställningen.

19.00 Team Uddevalla (Dvs Team Erik). Det hela började med uttagning på Bohusläns museum. Nu är kören tillbaka för att sjunga på vårt jubileum!"

Alla är alltså hjärtligt välkomna!!! //

1 kommentar:

  1. Ja så firas Bohusläns Museum,men det ryktas att en av de stora bakom museet inte ens var bjuden nämligen förre chefen Carl Cullberg

    SvaraRadera