2009-06-09

Café Kochska gränden har slutat sina dagar


Insänt av Dieter Udin:

"En epok i Uddevallas caféhistoria är slut, det legendariska ”Café Kochska Gränden” har slutat sina dagar.

Espressokaffet gjorde sitt intåg i Uddevalla.
Café Kochska Gränden öppnade 1990 och har sedan dess, under två decennier varit en mötesplats för många många Uddevallabor under åren som gått och här har nog många vänskapsband knutits för livet.

Blev en verklig succé
Det var stans första renodlade café och de första åren var det kö långt ut på gatan speciellt under lunchtid, specialiteter förutom kladdig chokladkaka med vispgrädde, var baguetter med olika fyllningar, den populäraste, äggsallad gjordes efter ett hemligt österrikiskt recept, men framför allt att kaffe kunde fås i olika former vilket var något helt nytt vid den här tiden, Cappuccino, Espresso, Café au lait gjorde nu sitt intåg i Uddevalla.
(Här står den magiska kaffemaskinen)
Det var två ungdomar Pernilla och Niklas båda i 20 års åldern som startade caféet, de båda hade träffats när de arbetat i Österrike under vintern och tog nu med sej lite nya idéer.
Man använde sej enbart av Zoegas kaffe och som en kuriositet kan nämnas att vid den här tiden var detta så ovanligt att en och annan gäst vände i dörren vid beskedet att man på detta stället inte kunde dricka Gevalias kaffe.

Caféet var litet från början endast 8 bord, efter några år tillkom Thebutiken Paddington som sålde både kaffe och the i lösvikt och med tiden utökades antalet bord till hela 22, och många är de ungdomar som sommarjobbat här under årens lopp.
I lokalerna hade det tidigare varit kontor och Länsförsäkringar som var fastighetsägare trodde på ungdomarna och hjälpte till med omfattande ombyggnader främst ventilation naturligtvis men även vatten och avlopp, toaletter mm.

Man lade stor vikt vid just kaffet, blandning rostning och att bönorna maldes i direkt anslutning till att det skulle drickas och man beslöt sej för att inte låta det bli något som stod och på värmning hela dagen och på många ställen ingick i priset.

Kaffe i kanna
Kaffet serverades till varje gäst i en kanna och kostade 18 kronor ett häftigt pris på den tiden, en del ratade därför caféet men många fler var de cafégäster som var med på noterna och satte kaffet i högsätet"
Nytt café!
Lördagen den sista maj var sista arbetsdagen, och allt är redan utrivet och snart öppnar Cofee Roomer ett helt annorlunda cafe.
M.V.H Dieter Udin" //

9 kommentarer:

 1. Men snälla nån!
  För att ett Cafè skall räknas som "legendariskt" eller som en "epok" krävs väl lite mer än 19 år?

  SvaraRadera
 2. Allting är väl relativt! För en ungdom är 19 år en evighet.

  SvaraRadera
 3. Säger bara: Hultmans konditori!

  SvaraRadera
 4. Undrar också så här lite i efterskott; "Uddevallas första renodlade café."

  Enligt Bonniers svenska ordbok är kafé(café) en enklare serveringslokal där man serverar kaffe, bullar, smörgåsar etc. Det skulle bli för omfattande att här räkna upp de inrättningar som jag på rak arm kan minnas innan 1990.

  T ex Hultmans.

  Din blogg bidrar på många sätt till att ge perspektiv på nutiden - det där inlägget var ett exempel på det motsatta, perspektivlösheten.

  Sen tycker jag det är trist att stället går i graven. Och bidrar till ett sorgligt faktum; varje generation har sina nedlagda näringsställen att sörja! Fadern född 1900 hade sina.

  SvaraRadera
 5. Tycker det är alltför synd.
  Det hade vara acceptabelt om Coffee roomer inte gjort om det till Helvetets inofficiella tionde cirkel enligt Dante.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker Café Kochs gränd var det helt klart mysigaste fiket i stan. En av anledningarna att ta vägen om Uddevalla C :) Men var sak har sin tid och kaffet är lika gott nu som innan. Men chokladkakan var helt klart i en klass för sig;)

  SvaraRadera
 7. Med Cafe Kochska Gränden började cafetrenden i Uddevalla, elegant och gott.

  SvaraRadera
 8. Säg vad du vill om maten, men Coffee roomer delis inredning är helt uppåt väggarna förfärlig.

  SvaraRadera
 9. Cafe Kochska gränden ett finurligt namn. Här träffade jag min nuvarande man och våra tre barn, nu i 20 års åldern har hört oss berätta om detta många gånger.

  SvaraRadera