2009-06-20

Mumifierad tornseglare


(Klicka på bilden så blir den större)
Häromdagen gick jag husesyn i huset BikupanGustafsberg. Det var faktiskt första gången sedan jag kom till Gustafsberg förra året som jag var inne i huset. Huset står sedan länge tomt och vi vet inte vad vi skall använda det till. Det var tidigare hotell, men dömdes ut av Räddningstjänsten.
Hur som helst var det en spännande husesyn att gå där och fantisera om hur det kunde vara att bo där.
Högst upp på en hylla inne i ett utrymme som antagligen varit ett skafferi "satt" den här gynnaren och "vilade" sig. Den är ca 15 cm lång och såg ut att ha dött på platsen.
Att det var någon slags svala förstod jag ju, men för säkerhets skulle frågade jag biologen Jan Uddén som svarade så här:
"Det är en tornsvala, eller man bör kanske säga tornseglare som är dess svenska officiella namn. Det kan vara en unge som blev kvar på höstkanten. Om det blir långvarigt regnande i augusti, så sticker föräldrarna mot Afrika och överger unge (ungarna).
Bättre lycka nästa år resonerar de då. Ungarna går in i dvala vid lågtryckspassager då föräldrarna måste flyga runt lågtrycken där det är bättre väder, för att hämta mat (luftplankton).
Det kan innebära ett par hundra mils flygning för att återkomma med en sprängfylld kräva av spindlar, myggor, flugor o flygmyror.
De lägger sig då först på ungarna och "tinar" upp dem så att de vaknar till liv för att kunna ta emot maten.
Det finns mycket spännande i "sotpilas" liv.

/Janne U" //

3 kommentarer:

 1. Spännande och intressant läsning om tornseglaren.

  SvaraRadera
 2. Jag fick i helgen lära mig att de inte vill häcka ensamma utan ha flera bon tätt ihop. Se min dagens bild av 22/6

  SvaraRadera
 3. Alltid kul med fåglar, vore ju iofs roligare med levande fåglar. Gunnar, hur är det med alla ugglorna som förr fanns vid Gustavsberg, ser du något av dom nu förtiden.

  Dom borde ju ha små "barn" just nu som är för söta och små tokiga.

  /greta

  SvaraRadera