2009-06-06

Lysande nationaldagstal av Walter Fortgens


Den 6 juni är ju en perfekt dag och tid på året att fira Sveriges nationaldag. Allt står i blom och sommaren står för dörren och vädret brukar vara fantastiskt.

I dag var emellertid inte vädret till sin fördel, vilket antagligen skrämde bort en hel del från firandet på Gustafsberg. Men vi kunde ju välja att delta på andra ställen då firandet var utbrett över hela dagen och på flera platser i stan.

Bohusläns museum var tydligen ett populärt utflyktsmål i dag där Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni hälsade nyblivna svenska medborgare välkomna. Enligt min information gjorde hon det på ett mycket bra och trevligt sätt. Kul, jag hade gärna velat vara där!

Men jag var förstås på Gustafsberg, som så många gånger förr. Vid 12.30-tiden började det regna ganska mycket varför en del av programmet fick ändras. Bohusbuggarnas uppträdande på ett uppbyggt dansgolv fick ställas in och prisutdelningen för Strandjoggen fick flyttas in i Brunnspaviljongen (som alltså är en del av badrestaurangen).

Men regnet upphörde efter en timme och övriga programmet kunde genomföras som planerat. Vad publiken inte visste var att vi, i samråd med nationaldagsarrangörerna, hyrt ut Societetshuset för ett bröllop. Jag hoppades att ceremonierna inte skulle dra ut på tiden för då skulle brudparet få vänta på att gå uppför den röda mattan. Men allt gick bra och tiden hölls.

Jag måste medge att jag undrade över varför man valt bilfabriken Pininfarinas VD Walter Fortgens som nationaldagstalare. Men mina funderingar kom på skam då Fortgens höll ett lysande tal fullt av optimism och framtidstro. Han bekrev att finanskrisen och den för bilbranschen svåra situationen skapar nya möjligheter och tog flera exempel på sådant Pininfarina jobbar med och som säkert inte hade pågått om allting "rullat på" som vanligt.

Så jag måste bara gratulera Kultur och Fritid som bjudit in Walter Fortgens så att vi som var där fick höra hans tal!

Det beryktade demokratipriset som jag skrivit om tidigare delades ut igen. Årets pris gick till Frivilligcentrum som gör ett mycket bra jobb med mycket ideellt arbete. Men jag vidhåller ändå min tidigare kritik mot priset. Det är inte fel att dela ut priser till personer, organisationer eller föreningar men det stämmer dåligt med den ursprungliga tanken med just detta priset.

På det hela taget var det en fin nationaldag med betydligt mer svenska flaggor än för bara några år sedan. Och att vi är lediga på nationaldagen gör naturligtvis sitt till för att vi är på väg att finna formerna för firandet. //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar