2009-06-23

Svar på bildgåtan - och Skansenstugan


(Klicka på den fina bilden)

"Hej Gunnar!
Första och andra svaret var fullträffar. Det är "fästningsdammen" på Skansberget. På slutet av 1940-talet var dammen betydligt bättre upprensad än den är idag. På vintrarna åkte vi skridskor på dammens is och på försomrarna sysslade vi krokodiljakt (skogsödlor).
Skansberget var en härlig lekplats, där lekte vi ofta cowboys och indianer etc.... På mitten av 1950-talet fanns det ett café där. Det var Erik Hemberg , som startade stället. Tedanserna i Skansenstugan var trevliga och välbesökta.
Säg den trevlighet som varar länge. En dag stod Skansenstugan i ljusan låga och brann ner till grunden. Den byggdes aldrig upp igen.
Mvh Jüri"
Dammen på Skansberget är mycket riktigt en "fästningsdamm" som Jüri skriver. Den är alltså utgrävd på 1600-talet för att samla vatten till besättningen på skansarna..
Och Skansenstugan är sannerligen värd ett eget kapitel (märkligt att jag inte skrivit om den förut). Många gamla Uddevallabor minns Skansenstugan och har berättat om danserna där. Onsdagen den 31 januari 1962 lades Skansenstugan i aska. Det var efter en danskaväll och det var Douglas Holmstedts orkester som hade spelat upp till dansen. Orkesterns samtliga instrument försvann förstås i branden.
I Tidningsarkivet får jag följande träff vid en sökning på Skansenstugan:
1950-07-20 Skansenstugan på Skansberget i Uddevalla öppnar i morgon för allmänheten. Kafé.
1963-02-02 Skansenstugan lagd i aska. Danskväll slutade i eldsvåda. Brand. Bild.
1966-07-08 Skansenstugan skall byggas upp igen. Byggnad.
1993-06-23 80 år fyller konditor Erik Hemberg, grundare till Skansenstugan, Centralens konditori och Rådhusets konditori.
1998-03-07 Skansenstugan väcker minnen. Eric Hemberg minns åren med Skansenstugan. Kultur. //

2 kommentarer:

  1. Har tyvärr inte kunna ta mig upp på skansberget på ett bra tag men Rhododendron till vänster i bild är för mig ett säkert tecken. Tittar man på gamla bilder från Skansenstugans tid finns busken där, redan då i ansenlig storlek. Det skvallrar om en buske på minst 50 år, och det utan omsorger.

    SvaraRadera
  2. Jag hade kunnat svära på att bilden var från Lerdal där Hagge växte upp!

    SvaraRadera