2008-12-05

Lille-Jul på Officersmässen(Spela upp videon med ljud)

Som traditionen bjuder inleds Lille-Jul på Officersmässen genom att de gamla I 17-officerarna på väg mot ett dignande julbord sjunger "Kom, kom, kom till smörgåsbordet..." Årets Lille-Jul avhölls alltså ikväll och ett drygt 60-tal officerare deltog.

Och det är något väldigt speciellt att en gång om året få återse gamla kolleger och vänner på detta viset. Mycket beror förstås på att Officersmässen, 16 år efter regementets nedläggning, fortfarande är intakt och hyrs av Officersklubben. Och inte minst beror det på entusiasten Bertil Olofsson som har tagit på sig rollen och arbetet med att hålla denna tradition vid liv. Heder åt Bertil och hans medhjälpare Tommy Åhsman och Bo Andersson.


Och skaran blir förstås allt tunnare genom åren. Den här gången hade fyra kamrater lämnat oss. Men traditionerna hålls vid liv och det är något man ser fram emot varje år.

Bertil Olofsson framförde hälsningar från kamrater som ville vara med men som inte haft möjlighet i år.

Vår gamle regementschef Bertil Kamph, nu 92 år, var med förra året men i år var han förhindrad. Det hindrade honom dock inte att per brev framföra sin hälsning som följer:


KAMRATER

I år är jag frånvarande Lille-Jul - men ändå närvarande. Andra är närvarande men kanske ändå frånvarande.


(Arkivbild Lille-Jul 2007)

________

I vaktlokalen fanns ett anslag: "Förbjudet att spola på golvet och vice versa"


På ett annat stod: "Om eld utrbryter ring brandkåren och säg: Det brinner på I 17 (t.ex. i kanslihuset)"

En gång utbröt eld i kasern Lejonet. Posten ringde till brandkåren och sa: "Det brinner på I 17 t.ex. i kanslihuset"

________
En gång skulle min sekreterare skriva ut ett tal till mig. När jag skulle gå hem på kvällen kunde vi inte finna utskriften. Men på morgonen låg den på mitt skrivbord med sekreterarens påskrift: "Har legat hos dagofficeren under natten".


________

Eftersom regering och alla partier sett fram mot evig fred har alla resurser satsats på sådant, de ansett angelägnare än försvaret.

Men pang, sa det i Georgien och en utredning kokte ihop ett förslag med titeln: FÖRSVAR I ANVÄNDNING - som om det försvar vi bevarade Frihet och Fred med inte var i användning!

________


Regeringen vill nu att ÖB till februari 09 skall göra något av förslaget. Det blir inte tid till Lille-Jul i staberna.

________


De värnpliktiga skall ersättas av ett litet antal anställda för att slåss i Afrika och Afghanistan. Några värnpliktiga kan få utbildning om de gör den frivilligt, men bara om det är krig. Våra brandkårer skall dock organiseras innan det börjar brinna, t.ex. i Kanslihuset.

________


Må Gud fortsatt bevera Konungen och Fäderneslandet, när nu inga andra gör det.

I den förhoppningen önskar jag


STYRELSEN en RIKTIGT GOD JUL!

Medlemmarna en GOD JUL


och övriga JUL!

Bertil Kamph 5 dec 2008"

Mer bilder här http://picasaweb.google.com/Gunnar.Klasson/LilleJul2008# //

3 kommentarer:

 1. Trevligt med rörliga bilder på dessa åldersstigna "regementare". Som kasernkompanist ("malaj") 82-83 känner man igen en hel del av dessa herrar. Så synd bara att "Bohus Bataljon" lades ner tycker "59:an" som "låg" på log. 4 i Tornet.

  SvaraRadera
 2. Trevligt att det fortfarande finns själ i gamla I17...och en hälsning till "Löjtnant Klasson" ...samt "Fanjunkare Ljungström"

  /Ronny Brorsson 5komp..Spaning "Erik Adam" 75-76

  SvaraRadera
 3. Hej Ronny!
  Och löjtnant Klasson blev kapten Klasson 1976. Fanjunkare Ljungström blev så småningom löjtnant Ljungström.
  Åren går och nu är man direktör.
  Mvh
  Gunnar

  SvaraRadera