2008-12-30

Dags för Bohusläningens guldmedalj för årets bästa idrottsprestation

I morgon presenteras vem som får Bohusläningens guldmedalj för årets bästa idrottsprestation. Förra året var det Mustafa Mohamed som 2007 hade ett mycket bra tävlingsår. Särskilt minns vi att han slog Anders Gärderuds urgamla svenska rekord på 3000 m hinder.

Musse finns naturligtvis med i diskussionen även i år, liksom Kropps damer som stod för en utomordentlig prestation. Tjejerna vann nästan alla sina matcher och gick upp i Elitserien för första gången.

Men juryn får det ändå väldigt lätt i år. Sandra Hanssons överraskande seger i Vasaloppet slår allt. Sandra var som junior en av Sveriges mest lovande skidåkare och var med i utvecklingsgruppen mot OS i Turin 2006. Då drabbades hon av sjukdom och karriären tycktes vara över. Under fem år var skidåkningen i stort sett ett avslutat kapitel och desto roligare är det att hon inte bara kunde komma tillbaka utan också sättet hon gjorde det på.
Under första halvan av Vasaloppet gick det trögt och hon var långt efter Elin Ek och Jenny Hansson men vid Hökberg, två mil före mål var hon i kapp och provade att rycka direkt. Hon kom dock inte loss utan gjorde istället ett nytt ryck precis före upploppet i Mora.

(Foto - Eurosport)

Strax efter målgången grät hon och tidningarna skrev att en lyckligare Vasaloppssegrare hade inte skådats.

Och i höstas blev hon årets Hultmanstipendiat och motiveringen beskriver sannerligen Sandras prestation:

"Sandra Hansson, Uddevalla IS, vann med fyra sekunders marginal Vasaloppets damklass 2008 efter en fantastisk spurtstrid. Att en skidåkare uppväxt i snöfattiga Västsverige och som tävlar för Uddevalla IS lyckas med en sådan bedrift är sannerligen en bragd, som självklart gav eko i skidvärlden och därmed placerade Uddevalla också i denna sfär. Bragden förminskas sannerligen inte av att Sandra på grund av sjukdom tvingades sluta tävla åren 2001-2007. I mars 2008 stod hon överst på Vasaloppets prispall. Sandra Hansson har dessutom beslutat sig för att fortsätta representera Uddevalla IS 2009". //

1 kommentar:

  1. Har Hultmans Vhenner utmärkt henne så måste väl Bohusläningen!!!

    SvaraRadera