2008-12-31

Laddat och klart för nyårsfyrverkeriet


Under eftermiddagen i dag var Göteborgs Fyrverkerifabrik AB i full gång med förberedelserna för kvällens nyårsfyrverkeri. Passande nog ställde man upp batterierna med fyrverkeripjäser på en historisk plats innanför den yttre försvarsvallen på Skansberget.

På skylten står det "Olika tider - olika behov". Så sant som det är sagt. Detta har varit platsen för regelrätta krigshandlingar bl annat under Gyldenlöwefejden 1675 - 79. Här small det således rejält under de häftiga striderna.
Här var också en tid platsen för Uddevalla kronohäkte, det s k Corps de Guardiet. Vi talar nu om de närmaste åren efter Karl XII:s död 1718. Skansen rustades då upp till det bästa skick som den någonsin var.

Innan arbetarrörelsen fick ett eget Folkets park var det hit demonstrationstågen gick. Det har också varit platsen för "firandet" av Karl XII:s dödsdag. Det var alltså hit som läroverkseleverna marscherade, som tidigare har beskrivits här på Uddevallabloggen.

Under senare år har det hållits gökotta här. Klockan 07.00 på Kristi Himmelsfärdsdags morgon har kyrkoherde Kurt Olsson predikat och sjungit till Stadsmusikkårens ljuva toner.

Och det är således här som det nu, sedan Uddevallas 500-årsjubileum 1998, blivit tradition att skjuta av det årliga nyårsfyrverkeriet. Och för att barnen skall ha utbyte av det skjuts det nuförtiden av kl 17.00.
Det är många sladdar och ett inveklat körschema som krävs för att styra fyrverkeriet så att det bränner av i rätt ordning. //

1 kommentar:

  1. Beträffande fyrverkerier, det stora i synnerhet och alla mindre i allmänhet, så var det trevligt att vädret som omväxling stod åskådarna bi med skaplig molnfrihet. Det stora fyrverkeriet på Skansberget var otroligt vackert att skåda även inifrån hemmets lugna vrå.
    Beträffande alla mindre fyrverkerier så var även dessa vackra men som så mycket annat var nyårsdagen inte så trevlig att skåda. Det vill säga flera av stadens parkeringar var belamrade med utbrända fyrverkerikartonger och annat löst skräp. Vem är det tänkt ska ta hand om detta? "Tänkte inte på det..." En baksmälla?

    SvaraRadera