2008-12-05

Farligt övergångsställe blir ännu farligare


I tisdags fick Uddevalla ett nytt inslag i gatubilden. En stor digital TV-skärm, som enligt uppgift kan användas på de mest skiftande sätt, har satts upp i blickfånget från ett av Uddevallas farligaste övergångsställen.
I bland undrar man vilka samhälleliga intressen som skall få väga tyngst? Mammon eller allas vår säkerhet?
Hur lätt är det inte för den ouppmärksamme att distraheras av det som visas på skylten och under tiden ta ett steg ut i gatan utan att observera trafiken. Främst tänker jag på barn, handikappade och äldre. Detta händer redan i dag och det behövs inte mer störande inslag i gatubilden.
Eftersom det antagligen behövs tillstånd för att få sätta upp skylten har ju trafiksäkerhetsansvariga i kommunen ett ansvar här. Eller har man inte ens fått yttra sig? I så fall är det ännu värre.
Skylten skyms lite lätt bakom ett träd just nu och man undrar ju hur skyltägaren har tänkt då löven kommer till våren? En första hint fick man i Bohusläningen i går: "Vi får hoppas att kommunen beskär trädet ordentligt!" Tro mig, det kommer inte att stanna vid det, snart kommer kraven att ta bort hela trädet.
Bäst vore om man omprövade tillståndet att placera skylten så trafikfarligt och att den flyttas till en bättre plats. //

9 kommentarer:

 1. Kommer mig osökt att tänka på det där vita fältet på brandväggen bakom bensinmacken längst ned på Kungsgatan på slutet av 50-talet. Alltså i samma kvarter. Minns du? En vit ruta mitt i väggen. Vad skulle den vara till? Rörde det sig någonsin några filmbilder där? Jag har vaga minnen.

  Men alltså, egentligen, om fotgängare skulle distraheras av att det rör sig saker på husväggarna skulle det hända en hel del olyckor lite varstans. Här både på Slussen och Stureplan, för att inte tala om runt Piccadilly Circus!

  SvaraRadera
 2. Annaa: Jo, jag minns "filmduken" men såg den aldrig användas. Den lär dock ha använts någon enstaka gång.

  Det är klart att blir det väldigt många reklamskyltar så "ser man väl inte skogen för bara trän".

  SvaraRadera
 3. En sak som slog mig när jag såg den för första gången....
  -Vilken ärthjärna har kommit på att den ska vara just där??? Övergångsställe samt ett stort träd mitt framför. När löven kommer så ser man den absolut inte...

  Vänta nu.... Hur länge dröjer det innan trädet är fällt????

  SvaraRadera
 4. Bakåt strävare! herregud, det är väl kul att något händer i det annars så trista centrumet, placera den på Torp istället då, för där finns iallafall en framtidstro och inte bara bakåt strävare som i centrum.

  Blir uppriktigt förbannad, här är man som utflyttad Uddevallabo mån om sin gamla stad och talar ofta väl om den. Uddevallas rykte är inte gått, varför då försöka sabbotera när det händer något.

  Vi i den yngre generationen uppskattar det. på tal om trafikfara, så ser jag ett större hot med ipods, mobiler etc.

  Tänk om! Bakåtsträvare är bittra människor, nytänkare ser möjligheter!

  SvaraRadera
 5. Du har helt rätt...
  Meningen med skylten är väl att man
  skall titta på den.....

  BG

  SvaraRadera
 6. Just det, det är därför den är farlig. För att man tittar på den istället för att se sig för.

  BA

  SvaraRadera
 7. Jodå, där visades faktiskt filmer på väggen. Jag var där minst två ggr, men minnet sviker när det gäller titlar. Någon SF-dokumentär. årtal ca 1956.

  SvaraRadera
 8. Ang skylten. Vad händer med trädet som står framför skylten när våren kommer? Bladen måste täcka 90% av skylten!

  SvaraRadera
 9. Gillar att vi fått skylten! Men trädet måste nog ryka till våren!

  SvaraRadera