2008-12-02

Bunkern vid Sockertoppen


Insänt av Sten Persson:

Hej Gunnar!
”Bunkern” på vägen upp till Sockertoppen byggdes 1969-70 av kommunen med bidrag från Civilförsvaret. Det är ett skyddsrum avsett för civilförsvarets personal på utkiken.
På samma gång byggdes en likadan vid tennisbanorna på Kålgårdsberget.

Byggdes runt en av försvarets ”kulor”. Du kanske minns de 3 st. som under många år stod på kommunens förråd ute vid Bratteröd.
Entreprenör var Henning Andersson Byggnads AB. Jag var ansvarig från kommunens sida. Stig Henningsson var arbetsledare. Rune Johansson var kontrollant.

Minns särskilt att vi ”mutade” en fastighetsägare uppe vid Sockertoppen med några säckar ved för att få transportera byggmaterial över dennes tomt. Det fanns ju ingen väg upp.

Några år senare byggdes en tredje i Skansberget. Men jag tror att ”kulan” då var för dålig så att det blev en platsgjuten konstruktion där.
Dåvarande BPA byggde. Orvar Brattberg (nu på tekniska kontoret – då anställd hos mig) var byggledare och kontrollant.

Mvh
Sten"

2 kommentarer:

 1. Hej

  Då fick jag äntligen svaret på vad det är för ingång nedanför tennisbanorna. Men för vilka var de till för ? När det gäller Sockertoppen skriver Sten P att de är till för civilförsvarets personal på utkiken. Vilken utkik ?
  Hade det med luftbevakning/LUFOR att göra ?

  MVH
  Per N

  SvaraRadera
 2. Nu var det väl visserligen några år sedan det här skrevs, men bättre sent än aldrig att rätta till det.
  Sockertoppen var en av tre observationsplatser tillhörande civilförsvaret i Uddevalla, de övriga två fanns på Lövåsberget och Kålgårdsberget och är alla byggda 1976. Med andra ord så är uppgifterna om Skansberget felaktiga.

  SvaraRadera