2008-12-02

I 17 Berg


Allan Hell skriver:

"Hej Gunnar!
Jag brukar ofta gå förbi torpet I 17 Berg som ligger ovanför Bjursjön. Har du några uppgifter om stället?
Hälsningar Allan".

I 17 Berg har haft flera benämningar. Benämningen I 17 Berg fick torpet förstås sedan Krigsmakten köpt gården Samneröd som övningsfält för I 17. På Samneröds utmarker låg torpet.

På 1855 års karta här ovan hette torpet Bjurvattensborg. Det låg således i terrängen norr om Bjursjön eller Bjurvattnet - Byrevattnet. I husförhörslängden 1825-1834 skrev man Berg, 1840 Berget, 1848 Byrvansberg och 1855 Bjurvattensborg.

Jag minns faktiskt torpet. Stabskompaniet på I 17 var ofta grupperade i terrängen intill I 17 Berg. Och jag tror att kapten Löthman var den siste hyresgästen där. Jag kan dock inte dra mig till minnes när det revs. Kanske i slutet av 1960-talet?
Detta är den enda bilden på torpet jag har. Jag har fått den av Larsåke Krantz. Bjursjön ligger ner till höger utanför bild.

Ungdomarna på bilden är Ulf Borgman, Jesper Eggertsen, Larsåke Krantz och möjligen Kjell Berggren. Kjell kanske kan bekräfta om detta stämmer? //

4 kommentarer:

 1. Var inte torpet scoutstuga, tills det brann ned?

  SvaraRadera
 2. Har inget minne av någon brand såvida det inte skedde när jag var borta på militära skolor i Halmstad och Uppsala 1968-69?

  SvaraRadera
 3. Scouterna var väl på Björkbohagen ibland

  SvaraRadera
 4. Jag är inte med på den bilden. Förutom L-Å K är de två grabbarnas namn heller inte bekanta för mej.

  SvaraRadera