2013-10-10

Ta tillbaka "Så skrev Bohusläningen"

 
Insändare av Jan Gustafsson:
 
Detta är en till Bohusläningens debatt- och insändarsida inskickad text om Bohusläningen själv, som tidningen inte vill låta sina läsare ta del av. Uddevallabloggen har dock plats så varsågoda.
 
"Den 1 oktober blev en sorgens dag för många av Bohusläningens läsare. Då upphörde tidningen i all tysthet – utan att förklara sig eller på något sätt upplysa läsarna om åtgärden - med den mycket uppskattade spalten ”Så skrev Bohusläningen”. Den långa innerspalten på vanligen näst sista sidan i del 1 av tidningen, där i faksimil återgavs bild plus text ur artiklar i Bohusläningen för på dagen 100 år sedan, för 75, 50, 25 respektive för 10 år sedan. Ibland kunde det i stället för redaktionell text vara en mycket intressant och för sin tid mycket talande annons.
 
Underbar läsning! Vid sidan av Peter Götells ledare och krönikor det mest läsvärda och intressanta i hela tidningen, enligt min mening. Jag skulle gärna köpa en hel bok med många decenniers samlade spalters ”Så skrev Bohusläningen”, om en sådan hade funnits. Jag har med största behållning dagligen läst denna spalt i drygt 29 år, och den har funnits mycket längre än så. Man borde ha klippt ut och samlat varenda spalt, så värdefull är denna historiska dokumentation, menar jag. Och denna kanske unika publicering i svensk press lägger nu Bohusläningen bara ner. Så dumt och sorgligt! För mig är det ett helgerån.
 
Och just denna höst har det varit alldeles särskilt intressant att ta del av klippen från 1913 och 1938, alltså för 100 respektive 75 år sedan. Och läsa om uppseglingen av det som ett år senare skulle bli första respektive  andra världskriget. Och hur det skildrats på lokal botten i Bohuslän och Sverige. Det har redan nästan varje dag hunnit avspeglas i spalten ”Så skrev Bohusläningen” fram till i måndags 30 september, då tidningen hux flux opåkallat avbröt många decenniers givande historielektioner.
 
Och jag är inte ensam om att tycka så. Bohusläningens tidigare familjeredaktör Barbro Hurtig – på vars sidor ”Så skrev Bohusläningen” huserat – berättar för mig att spalten i alla år varit mycket uppskattad av tidningens läsare. Och andra tidigare journalister på Bohusläningen, som gjort själva det ganska tidskrävande jobbet med att ur de gamla tidningsläggen varje dag välja ut och fotografera av material från fem olika tidsperioder tillbaka i tiden, bekräftar att spalten ”Så skrev Bohusläningen” varit nästan omistlig för många av tidningens läsare.
 
Därför att vi kan lära oss så mycket av att titta bakåt på vårt förflutna. Därför att det är så roande och perspektivskapande att se hur saker och ting kunde ske och te sig för 100 eller 75 eller 50 eller 25 eller för bara 10 år sedan. Det är oerhört spännande och berikande för oss idag. Vid läsningen av ”Så skrev Bohusläningen” häpnar man, förundras, gläds, ler igenkännande eller bara njuter av att färdas i den fantastiska tidsmaskin, som spalten kunnat erbjuda under så många år och som Bohusläningen nu bara rått avskaffat. Utan att tillfråga läsarna.
 
Betänk Tage Danielssons kloka ord: ”Om man vägrar att se bakåt och inte vågar se framåt, så måste man se upp!”
 
Ta tillbaka ”Så skrev Bohusläningen” ! Så fort som bara möjligt.
 
Jan Gustafsson  //

18 kommentarer:

  1. Jag håller med. Nu försvann det som jag först läste i tidningen, nämligen för 100, 75, 50, 25 och 10 år sedan.

    SvaraRadera
  2. Antalet prenumeranter lär inte bli flera med en sådan här åtgärd från Bohusläningens sida. Tidningens identitet försvinner ju i samma takt som införandet av TT producerade artiklar ökar i tidningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med jättestora bilder dessutom! Tidningen Bohusläningen verkar ha gjort som sitt största uppdrag att lägga ner sig själv! Vad säger stampen om att Elisabeth Sundhage och Peter Götell har gått i konflikt med läsarna???

      Radera
    2. Bildstorleken är inget unikt i tidningsbranschen. Ingalill Sundhage är det korrekta namnet på chefredaktören.
      I vad består en sådan konflikt?
      Finns det inte läsare som har en annan synpunkt än din?

      Radera
  3. Bohusläningen är inne i en ond nedåtgående spiral Det finns snart inget läsvärt alls. Hur länge överlever tidningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dom har varit tvungna att sälja Bohusläningenhuset. Annonsintäkterna har minskat med 20%!

      Radera
    2. Det mesta verkar komma från TT!

      Radera
    3. Vad är läsvärt? Har du exempel på vad som saknas?

      Radera
  4. Huset på Drottninggatan har inte varit Bohusläningens eller Stampens på flera år. Kolla dina fakta. Att annonsmarknaden är svag är väl inget nytt eller unikt.
    Det mesta kommer inte från TT. Det upptäcker du om läser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ni har varit tvungna att sälja huset för flera år sen är väl att erkänna att nederlaget är värre än vad läsarna har vetat....

      Radera
    2. Jag läser och läser,

      men jag kommer till samma slutsats......varför köpa in nonsens som redan står i gratistidningen METRO??????

      Radera
    3. Jo, men varför har ni förlorat era annonsörer?? Det är nog för att ni är så politiskt korrekta att ni har gått i konflikt med läsarna, så att annonsörerna har sökt andra vägar....

      Radera
    4. "Ni"? Du får kontakta Bohusläningen om du vill ha svar därifrån. Jag kan bara sorgset konstatera att dina inlägg är fortsatt lika befängda som illvilliga. Stampen sålde i stort sett alla fastigheter i koncernen och det hade uppenbarligen inget med de enskilda titlarna att göra.
      Hur ser det faktiska och mätbara förhållandet ut mellan egenproducerat och TT? Vad består den politiska korrektheten av? Hur ser annonsmarknaden ut för media som helhet? Handskas du lika vårdslöst med sanningen i alla sammanhang? Svara någon enda gång på frågorna så kommer du att uppnå ett uns av trovärdighet och kanske medverka till en konstruktiv debatt.

      Radera
    5. Du verkar ju komma därifrån...

      Radera
  5. Vi har hört det förut. När debattsidan inte vill ta in en insändare så heter det att den är för lång. Ledarskribenten har dock inga problem med att få breda ut sig.

    SvaraRadera
  6. Jan Gustafssons slutklämm med Tages ord är helt fel.
    Det är ju troligen just att Bhn ser FRAMÅT, som de skalar bort en del för att få råd att ta sig an det nya!
    I huvudsak tycker jag att Bhn innehåller kvalifiserade lokala nyheter. Lite TT behövs också för dem som inte läser andra riksnyheter.
    Peter Götells mycket kvalificerade och tänkvärda lokala synpunkter är också viktiga.
    Apropå i denna Bloggs tidigare synpunkter på Uddevalla7dagars konkurrens med Bhn så tycker jag att Stampen har gjort ett smart drag.
    U7d är en INFOrmationstidning som fångar in annonspengar.
    Bhn är en FÖRDJUPANDE tidning som ändå många av oss vill ha.
    Jag antar att Stampen kan ta in på karusellen (U7d) vad de förlorar på gungorna (Bhn) och därigenom behöver de inte skrota Bhn.
    Åtminstone hoppas jag det.
    /JT

    SvaraRadera
  7. Grundaren till Bohusläningen vänder sig i sin grav.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Knappast. Däremot hade han troligen haft ett och annat att säga om en del av kommentarerna på den här sidan.

      Radera