2013-10-13

Gamla Äsperödsbron renoveras

Den gamla Äsperödsbron som byggdes med hjälp av statsbidrag 1922 håller nu på att renoveras. Bropelarna i granit är helt felfria, men brobanan i betong har tjänat ut och ska bytas ut mot en ny träbro som läggs på granitpelarna.
I broräckena mitt på bron har man nu tagit bort de två stenmonumenten där det står om bron, när den byggdes osv. Och på den andra stenen finns kung Gustav V:s monogram.
Dessa båda stenar har man varsamt lagt undan och jag är övertygad om att man kommer att sätta tillbaka dem när man renoverat brobanan.
Några meter uppströms (här till vänster) bron som nu skall renoveras ser man ett stenkar mitt ute i flodfåran. Det är det enda som finns kvar av slaktare Petterssons privata bro.
Slaktare Petterssons privata bro från 1907.  //

4 kommentarer:

 1. Det har ändrat sig en del i området sedan Petterssons tid. Skall bli kul att se hur nya bron blir, jag tror den kan bli snygg.

  SvaraRadera
 2. Jag bodde på Stockvägen i början på 60-talet. Jag har ett svagt minne om att vi barn tiggde korv från det lilla vita huset vid brofästet. Var denna byggnad slakteriet eller minns jag fel?
  /Frågar Tomas Granath

  SvaraRadera
 3. Det var min mammas farfar som byggde bron 1907 Agust Pettersson.
  Han ägde gården Ängen. Jag är nu varande ägare till det som finns kvar av gården. Jag är fjärde generationen som bor på platsen där gården Ängen låg.
  1. Agust Pettersson
  2. Robert Pettersson
  3 Kerstin Pettersson/Lindgren
  4. Anders Lindgren

  /Anders Lindgren

  SvaraRadera