2013-10-11

Kafé Knape eller kafé Knapé

(Foton Gunnar Klasson)
Insänt av Maj-Britt Jonasson:

"Gratulerar till ett nytt kafé, kära Uddevalla. Det börjar kännas lite överetablerat med ett till. Men konceptet konstgalleri och kafé känns sobert. Därtill lokalen med stora underbara fönster. Äkta mattor på golvet. Ja, ja, det är Hemberg som haft mattaffär här tidigare och dessa mattor kanske vägrat lämna lokalen!

Stoppade antikinspirerade möbler, prydnadsföremål, ljuslyktor med ”Smaragd”krans. Dock inget att läsa men här konst att titta på.

För tillfället ställer Magnus Gustavsson ut sina bisarra alster. Vad säger du Ludvig Hansson som t o m lät bygga en bro mellan nord och syd för att lättare komma hit? Nåja, på Din tid var det bank här, (Grosshandlare Ludvig Hansson donerade pengar för att bygga bron. Historien är att han varje dag gick till Uddevalla Sparbank för att sätta in dagskassan och fick då gå över Träbron eller Järnbron och det var en omväg. Därför tyckte han att det skulle finnas en bro närmsta vägen. Dock fick han inte se den färdig 1934, han dog nämligen 1932. Från Uddevallabloggen 2008 01 11).

Den gode Ludvig tänkte varken köpa mattor eller fika. Så i dagens läge hade det inte blivit någon bro. Jag funderar ofta vad de gamle skulle ha sagt och gjort om de levat i dag.

Magnus Gustavsson är mer än lovligt detaljrik i sina alster. Hur ser hans hjärna ut egentligen? Jag såg verk av honom på Bohussalongen 9 dec 2012. Hur hinner han? Man kan gå in på hans hemsida, där finns en del att titta på. Men bäst ändå att gå till Kafé Knape och titta på hans 27 verk och har Du si så där 19 000 kronor över av en händelse, kan Du köpa ett verk och ta med Dig hem!

Jag träffar några bekanta. Det är också meningen med detta café: det ska vara en mötesplats där folk sammanstrålar. Sedan Bohusgalleriet las ner februari 2010, har vi inte haft något annat än Konsthallen att gå till för att se på riktig konst. (ursäkta mig Colosseum)

Själva sortimentet var knappt men fullt tillräckligt. Sallad kunde man få köpa också. Själv tog jag kaffe och ett wienerbröd för 40 kr. Det är gängse pris och man känner sig inte uppkörd. Jag kunde inte se att de serverade the men längre ner på N Hamngatan finns tesalong att tillgå.

Men kära Kafé Knape, skärp Er angående kaffet! Det smakade gammal termos. Jag saknade tête à têtebås där man kunde sitta på tu man hand. Men ett fint lekrum för barn fanns och det var ett stort plus.

För att öka gästantalet, kanske de kan få parkeringstillstånd på Lundqvisttomten?

Maj-Britt 10 okt 2013  //

4 kommentarer:

 1. Detta är för mig inget vanligt Café utan ett galleri & mötesplats på helt rätt plats i staden. Visst fanns det te, sisådär 8-10 sorter löste som man själv kunde dofta & välja mellan. Trevligt att man tänkt på barnen som kan leka o rita i "troligtvis vad det såg ut som" ett gammalt bankvalv. En bra början på Centrumutveckling tycker åtminstone jag :)

  SvaraRadera
 2. Jag frågade några hur kaffet smakade? Bra, blev svaret!

  SvaraRadera
 3. Mycket trevligt. Gott kaffe.

  SvaraRadera
 4. Och i Bohusläningen benämns detta både som galleri och galleria. Men det kanske bara är dialektalt som vanligt...

  http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.2411141-banklokaler-blir-klassiskt-kafe-och-galleri

  SvaraRadera