2013-10-12

Succé för öppen domstol i Uddevalla Tingsrätt

Domstolen består bortifrån räknat av nämndeman, nämndeman, ordförande, protokollförande och nämndeman. Nämndemännen är lekmän och tillsatta av de politiska partierna.

Det var ett stort intresse när Uddevalla Tingsrätt i likhet med landets övriga domstolar hade öppen domstol idag. Man spelade upp en fingerad rättegång och det hela var mycket realistiskt.

Det började med en bagatellartad krock i ett parkeringshus och slutade med att de båda bilförarna knivskar varandra. En ung man stod åtalad för att ha knivskurit den kvinnliga bilföraren svårt. Mordförsök menade åklagaren som under rättegången ändrade sig till dråpförsök.
Den kvinnliga bilföraren (OBS skådespelare) var målsägande och här ger hon sin bild av händelseförloppet på uppmaning av åklagaren.
Den åtalade (OBS skådespelare) tillsammans med sin försvarsadvokat.
När den åtalade och målsäganden hade gett sin förklaring kallades vittnet Malin in för att ge sin version av vad som hänt.

Vi fick aldrig höra domen utan istället ledde domstolens ordförande ett samtal med den närvarande publiken om hur den skulle döma i fallet. Publiken var inte enig. Ungefär hälften ville fälla den åtalade medan övriga ville fria.

Det hela var pedagogiskt upplagt så likt en riktig rättegång som möjligt. Mycket intressant. Det är väl bäst att tillägga att det idag inte var fotoförbud i rättssalen vilket det är på riktiga rättegångar.

Under dagen höll lagmannen, dvs chefen för Uddevalla Tingsrätt, Stefan Olsson ett föredrag om hur tingsrätten arbetar. Inom kort kommer omfattande byggnadsarbeten ta vid. Dessa är påkallade av säkerhetsskäl och av utrymmesskäl. Någon nyanställning av personal som exempelvis rådmän kommer inte att ske.

Representanter för polismyndigheten, nämndemannaföreningen, brottsofferjouren med flera fanns också på plats för att svara på frågor.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar