2011-06-13

Ökad godstrafik på Bohusbanan


Precis lagom till att man har börjat sova med öppet fönster sätter årets sommarplåga igång. Precis som i fjol stängs tågtrafiken mellan Göteborg och Trollhättan av på grund av arbeten med dubbelspår.

Den här gången blir avstängningen extra lång, tio veckor. Fr o m i dag t o m den 21 augusti.

Det betyder i sin tur att den godstrafik som normalt går på sträckan Göteborg - Trollhättan tar andra vägar. För oss som bor vid Bohusbanan betyder det att flera godståg passerar, främst under nätterna - under tio veckors tid.

Jag märkte av det redan i morse då jag blev väckt av godstågen strax efter 04.00. Ett par stycken passerade på kort tid.

Då godstågen också kommer att trafikera Herrljungabanan (kallas i dag för Älvsborgsbanan) betyder det också ökat tryck på denna viktiga trafikled, som bitvis är mycket dåligt underhållen.

Läs t ex vad Peter Sunnerdahl skriver på  Postvagnen :

"Min stilla fundering är om myndigheten och dess underhållsentreprenör utfört några spårförbättrande åtgärder på Älvsborgsbanan delen Öxnered-Håkantorp som har skarvspår. Tänker närmast på slipersbyte i växlar/under skarvar, ballastkomplettering, spårriktning, förstärkt översyn/underhåll av klaffbron över Trollhätte kanal i Vänersborg. Det blir ju en rejäl påfrestning med 10 veckors omledning av tung godstrafik även om tågen endast får framföras i 50 km/h. Ett lyft är förvisso att hela sträckan Öxnered - Herrljunga har system H. Omledningsperioder bakåt i tiden med dels obevakat i Grästorp och Vedum var ingen höjdare vid störningar i trafiken. Nu har det blivit bättre i och med att fjärrblockering togs ibruk hela sträckan 101212 på delen (Håkantorp) Vara-Herrljunga".

Det verkar med andra ord som att man får vara beredd på förseningar bl a om man skall åka X2000 till och från Stockholm. //

5 kommentarer:

 1. Kommunens hälsovårdsenhet skall protestera hos SJ betr. detta oskick att köra tåg på natten!!
  Det är en sanitär olägenhet!
  /M.

  SvaraRadera
 2. Jag har kontaktat banverket(numera Trafikverket)angående att jag blir väckt 2 gånger per natt av detta förskräckliga oväsende och sagt att de måste göra något, skall man behöva stå ut med detta varje natt hela sommaren?!

  Tydligen får man det, för svaret jag fick var ett konstaterande av att de kommer pågå i 10 veckor och att man beklagar att det är så men att det inte kommer att göras något åt bullerskydd såvida det inte redan finns ett pågående ärende i saken..

  Den frågan är nu skickad till hänvisad adress.. Så jag återkommer om och när jag får nya besked.

  /Christian

  SvaraRadera
 3. Bor man 50 meter från järnvägsspåret får man kanske räkna med att det passerar tåg?
  Vill man bo centralt får man nog räkna med vissa störningar?

  SvaraRadera
 4. Det är inte direkt så att man har en stor valmöjlighet på hyresrätter i Uddevalla.. Men du kanske kan ordna en ny lägenhet i rätt storlek med hyffsat pris och med cykelavstånd till jobbet Anonym? Dessutom så handlar det här inte om de ordinarie järnvägsljudet, de vanliga passagerartågen, lastbilar osv som går förbi stör mig inte det minsta. Men när det kommer godståg (pga trafikverkets planeringar) som väsnas utav helvete flera gånger per natt så är det ganska segt när man skall upp till jobbet nästa dag..

  Hade jag haft pengarna så hade jag gladeligen flyttat ut i en stuga i skogen så man slapp att bry sig om miljön i stan..

  /Christian

  SvaraRadera
 5. Vem var där först? Järnvägen eller huset??
  /M.

  SvaraRadera