2011-06-22

Rejäl ansiktslyftning på gång

I dag.
20 april. //

36 kommentarer:

 1. Det är en skam för uddevalla att alla dessa skrotbåtar får ligga kvar.

  SvaraRadera
 2. Jag verkar som m/s Sunningens nya skrud väckt en viss önskan om att också bli något vackrare hos grannarna. Gott det för den har sett anskrämlig ut.

  SvaraRadera
 3. Jätteroligt att du gör en uppföljare på denna skönhet! Hon lär bli enormt vacker då ägaren blir klar med henne.
  Anonym; Detta är definitivt ingen skrotbåt, bara lite eftersatt underhåll som nu är i full gång!

  SvaraRadera
 4. Skrotbåtarna ligger längre in på första parkett. Ja denna båt finns det hopp för. Där emot så några av de längre in som på ytan först kanske ser anständiga ut men när man kommer närmare så är det bara färg som håller ihop skiten.
  Kan du inte ta några bilder på det Gunnar? Och de så kallat fina båtarna som består av plywoodbitar.

  SvaraRadera
 5. Tycker man inte om fotboll kan man ju inte
  kräva att alla bollplaner tas bort,det finns de
  som ser det fina i alla båtar.
  Stig L.

  SvaraRadera
 6. "Skrotbåtarna ligger längre in på första parkett. Ja denna båt finns det hopp för. Där emot så några av de längre in som på ytan först kanske ser anständiga ut men när man kommer närmare så är det bara färg som håller ihop skiten."

  Vilka anser du vara "skrotbåtar" ?

  SvaraRadera
 7. Det är en skam för Uddevalla att en polsk krigsbåt ska ligga utanför Bohusläns museum!!!
  Lägg en vacker fiskebåt där. Vårda vårt kulturarv. Tänk på vad som har skapat Bohuslän.
  Lyft fram fiskemännens hårda slit!

  SvaraRadera
 8. Bort med skiten! Lyft fram Bohusläns fiskehistoria. Köp in en vacker träfiskebåt!

  SvaraRadera
 9. Jag undrar just hur många olika nationers krigsskepp som lade till vid Uddewallas inlopp under 1700-talet. Att det nu finns en polsk torde även det vara en bit historia om än modernare.

  Det ligger dessutom flera fina gamla fiskeskutor i trä efter hamnen. "Träfiskebåt" är det en sådan som man plockar upp flytande stockar med? :).

  Det som skapat Bohuslän är många olika händelser och fisket är en liten del om man jämför med handelsplatsen Uddewalla, så vi borde med Karls logik ha ett stort fraktfartyg utanför museet (vad det nu skall göra för nytta där).

  En fräck tanke som det dock skulle vara vore att ha en fregatt som kan ligga i Bäveån med restaurang ombord. Det vore något att locka in turister till centrum :)

  /C

  SvaraRadera
 10. C! Du är så politiskt korrekt så man mår illa.
  Fisket har byggt Bohuslän, läs lite historia!
  Den svenska kulturen skall alltid tryckas ner och tas bort. Vi skall alla leva i en nyliberal mångkultur. Vilken idyll! Hur länge till får vi fira Midsommar? Du får festa med polska byggarbetare på båten! Svenska arbeten har dem tagit så pengar till sprit finns!

  SvaraRadera
 11. Vi är många Uddevallabor som håller med Karl A.
  Båten skämmer ut Uddevalla nu när turisterna är här.

  SvaraRadera
 12. Karl A: Får jag då fråga dig på vilket sätt den "svenska kulturen" trycks ned av att det ligger en gammal plåtbåt i hamnen istället för en gammal träskuta? Dessutom kan du mycket gärna få ge ett konkret exempel på där den "Svenska kulturen" har tryckts ned och undan, jag vet nämligen inte och är väldigt intresserad av att få höra.

  En kultur funnits i vår historia som blivit nedtryckt och bortglömd är den norsk/danska som präglade Bohuslän under mycket lång tid men som mer eller mindre förbjöds efter 1658.

  Ja, fisket är en stor del av den bohuslänska och Uddewallas historia, så är också krig, eldhärjningar och handel. Vart du vill komma här är jag inte riktigt säker på.

  Jag älskar Sverige och Uddewalla, som djupt rotad Bohusläning med rötter tillbaka till 1600-talet (så långt jag känner till) och vill gärna behålla traditionerna som vi har, men det har absolut inget att göra med vilken nationalitet en båt från början hade? Jag har dessutom en väldigt god Polsk vän som jag firat midsommar med på riktigt traditionellt svenskt sätt. Han bor i Sverige och bidrar till det svenska samhället och betalar skatt som vi andra, är det nått fel med det?

  Lars: Båten kanske inte passar in i hamnbilden, men att den skulle skämma ut Uddewalla är väl lite att ta i? Jag tror inte direkt att turisterna tänker mer än oss som bor här att det ligger en båt under pågående renovering i hamnen. Att man förknippar den med staden är ju bara trångsynt.

  /C (men inte den som skrivit C istället för anonym)

  SvaraRadera
 13. Till C
  "Vilka anser du vara "skrotbåtar" ?"

  Skrotbåt är för mig en båt där hoppet är ute. För mer vanliga människor än eldsjälar. Vet inte om jag kan förklara det bättre.
  Tittar man närmare ser man att rötan i vitala delar.

  Sen kan ju båtar se skrotiga ut. När det är ihoplappat och man täcker taket med plywood etc. Torpedbåten behövde ju "bara" färg för att se "bra" ut.

  SvaraRadera
 14. Tycker ni som klagar kan skaffa eran fina fiskebåt själv! Ta en titt inne på vårt "fina" museum så kan du se att det bara är skit som finns där.. Inte alls mycket som har med fiskehistorian att göra, fast du kanske tycker att det va dom uppstoppade fåglarna som skapade Uddevallas historia. Polska fartyget lär ju inte flytta sig för att några landkrabbor vill det haha. Träbåtarna som ligger innerst i hamnen ligger där konstant. Inte sett någon utav dom vara i rörelse men det är ingen som klagar på att dom ligger där. Dom även sjunker, ruttnar och ser fula ut.

  SvaraRadera
 15. Jag tycker att inre hamnen ska vara för korttidshyra ochde vitabåtarna. Skrotbåtarna eller renoveringsobjekten kan med fördel placeras på något annat ställe!

  SvaraRadera
 16. Till sista anonym. Din önskan kommer troligtvis att infrias. Finns ny entrepenör för delar av hamnen.

  SvaraRadera
 17. Mycket prat om skeppets ursprung är det någon form av båt rasism tro....
  Visst hon byggdes i Polen 1977 och gick där som kustpatrullbåt för att sedan övergå till kustbevakningen där hon var till 1998 och till slut såldes hon till Sverige och har haft sin hemma hamn i Stockholm under åren emellan tills för 2-3 år sedan och hon kom hit i Augusti 2009

  Är således i Svenska fartygsregistret och är således en Svensk båt och ägs och drivs och renoveras av svensk besättning.

  Skulle man gnälla på alla Amerikanska, Tyska, Norska båtar osv... utländskt ursprung på båtar som ligger i våra hamnar så blir det inte många båtar kvar.

  Fiskebåten som låg där förut och som då även jag ägde var DANSK... huga en utlänning till... anledning till att jag sålde bort henne var att jag inte ville lägga ner energi på en båt som inte kunde hålla sig flytande utan hjälp.
  Visst kunde man renovera hela skrovet osv men...
  Var vid flertalet tillfällen man var ute med henne som hon förmodligen skulle gått till botten om vi inte hade varit dykare o kunde tätat henne på plats... alternativet kört henne på grund för hon inte skulle gått till botten.

  Ser det nästan mer som en tjänst mot våran hamn att man tog bort ett sådant risk objekt därifrån.
  Som det skrivs ovan.. plast o kosmetik som nödligt håller ihop grejerna.

  Sedan kan väll även jag hålla med om att fiske båtarna har ett vackert inslag i hamn miljön men nu e d ju inget museum vi vill vara till havs med utan ett funktionellt sjösäker fartyg.

  Sen e d ju en underlig begäran av vissa att dom önskar att någon ska köpa in en fiske båt att lägga där istället...
  Vem ska köpa in den o vem/vilka ska underhålla den och vem/vilka ska betala kalaset och vilken diktatur ska sno min båtplats för att stilla några fås visuella drömmar om sin hamn utsikt??

  Sedan kan jag ju som skrivits tidigare att jag varit på kommunen om att kunna få annan plats att lägga henne på under tiden vi renoverar henne utvändigt för att slippa störa o stöka för museet och serveringen där och då så klart även sommar idyllen av hamnen.
  Grejen är att kommunen inte har någon plats någon av oss skepps ägare kan lägga sig på..
  O som ni bör veta som är i båt kretsar så har inte Uddevalla kommun någon hamn alls då dom lämnat över hamnen till utomsocknes.
  Volvo eller vad det nu heter fick en del och blockerar bra hamnplats som stå oanvänd.
  Hamnen/hamnterminalen har sitt vilket dom ju bör, kynningsrud har en stor del av hamn vattnet till vilken nytta? en lastbilsskrot har en annan del osv
  Finns magasin o så andra byggnader vid hamn plats men som inte används som just hamnplats men som sagt förvaltar hamn platserna till prydnad...

  Finns ju som sagt en del oanvänd hamn men den har ju någon annan till prydnad....

  Ni gnällspikar kanske ska vända er till andra med erat gnäll så det blir rätt från början i stället för att ge er på oss som ändå försöker..

  Skulle det inte bli en ganska död hamn om det bara ska vara korttids/besökshamn där inne?
  2 månader om året o sen tomt.
  Går för övrigt inte ha en sån cirkus med små båtar där inne om vita båtarna ska kunna hanteras där inne!

  SvaraRadera
 18. Tycker det är ett vackert fartyg. Hoppas att den får ligga kvar länge till. Spännande med olika typer av båtar i hamnen. Ägaren beskriver fint historien om båten. Vacker bild på båten ute till havs. Vackert med den stora svenska flaggan i topp! Vi är många Uddevallabor som vill att den ska ligga kvar på samma plats många år till.
  Tack för att du tar hand om båten!

  SvaraRadera
 19. "En sjöman älskar havets våg"2011-06-28 09:51

  Landkrabbor och gnällspikar ska inte lägga sig i!
  Kapten kan och sköter sitt fartyg väl!
  Marin militär verksamhet måste också visas upp. Det är en stor del av Bohusläns historia.
  Fortsätt i samma stil!

  SvaraRadera
 20. Varvstaden Uddevalla ska ha svenskbyggda båtar i sin hamn! Ska en kommunistbyggd båt ligga i vår svenska hamn??? Det är ett hån mot svensk varvsindustri. Tänk på alla svenska varvsarbetares slit. Nu på ålders höst får dem gå och se en polskbyggd båt i sin hemmahamn! Det är stor skandal! Vårda och bevara vårt kulturarv.
  Utan vår kultur och historia är vi som ett drivande skepp!

  SvaraRadera
 21. Men Gustav.... lite trångsynt tycker jag...

  Nu e d ju inte så att staden Uddevalla äger eller förvaltar detta fartyg.
  Sen har väll varvet här renoverat utländska båtar med om jag i e helt fel ute.
  Och Kommunismen föll i Polen 29 December 1989
  Maskinerna har tyskt påbrå är det ett Nazist skepp med då??

  Varifrån köptes plåten, maskiner och övrigt in från till fartygen som byggdes här?

  Sedan finns det ju ganska stor likhet i skrov osv på detta skepp och dom Svenska så det skulle vara intressant att se var grundkonstruktionen kommer ifrån.

  Har varit många fd Svenska sjömän o pratat om henne och finner henne intressant och således likheten med dom Svenska.

  Har t.e.x fått kommentaren flera gånger att en sådan låg jag på när dom gjorde militärtjänsten i det marina... fast som sagt den har ju Polskt ursprung.... så jag brukar retas lite då om dom gjorde flott tjänst i Polen ;)

  Maskinerna har tyskt påbrå är det ett Nazist skepp med då

  Sedan tror jag vi har betydligt större problem med vårat kulturarv och vår historia än ett importerat skepp.

  Fast du som verkar ha gott om pengar o kan ställa en sådan begäran att det ska vara Svenskt i hamnen kan väll köpa ett likvärdigt Svensk byggt Skepp till mig så kan vi byta o du e fri att göra vad du vill med denna...

  Kanske du eller någon annan kan ordna loss denna till mig, är ju ganska lik... http://www.djurgardsvarvet.se/public/pdf/Kbv_283.s.pdf

  Fast den har ju tyska maskiner då förstås denna
  Svenska Svensk byggda kustbevakningsbåt..
  Undrar var Aluminiumen kommer från som den är byggd av... menar så vi inte trampar dom Svenska gruvarbetarna o stålverk osv på tårna..
  Vi måste väll värna om all Svensk kultur o historia...

  Ser det finns övrig utlänsk utrustning på henne så hon kanske faller bort ändå... synd fin båt..

  SvaraRadera
 22. Jag, affärsmän, politiker arbetar nu hårt för att en fiskeskuta av trä ska ta din plats. Du talar oförskämt och arrogant om Svensk varvindustri. Du har väl aldrig slitit hårt på varvet och sjön som vi äkta Bohuslänningar. Lätt att åka runt och päsa på polacken... Hur har du det med lacken??? Gör om, gör rätt och ankra utanför staden. Vi gamla Uddevallabor vill ha en trevlig svensk hamn att besöka! Lätta ankar!!!

  SvaraRadera
 23. Lyssna inte på Gustav! Båten är vacker och ska ligga kvar. Jag skänker gärna pengar.
  Gustav! Varvet har stängt och det är 2011 nu!

  SvaraRadera
 24. Turister söker sig till Sverige för lugnet och naturen. Ska en krigsbåt vara det första dem ser?
  Vill turister stanna och handla här då?
  Var rädd om centrumbilden, Torp ödelägger hela centrum snart.

  SvaraRadera
 25. Det nämns i något/-ra inlägg frågan om vad turisterna får se när de kommer till muséet och det antas då vara en sk skrotbåt. Men vad turisterna, och även bofasta, får se om man rör sig runt muséet och kajen därutefter är missbrukare av allehanda slag och visst sjutton är väl det en större skamfläck för en stad och ett samhälle än en, nu, ommålad skrotbåt?!
  Skit i det materiella och ta tag i det mänskliga!!!

  SvaraRadera
 26. Gullan: Krigsbåt??? Det är ju en arbetsbåt. Det är ju inte formen som gör stridsbåten. Det är väl ändå mer färg och utrustning. Då åker till och med ambulansbåten dit som är en stridsbåt 90 form.

  Kapten: Är på din sida. Du har ett logiskt tänkande. Och verkar ändå då inte vara som några av drömmarna längre in på kajen försedda med spackel, plywood och lite färg.

  Gustav: Du har det märkligaste resonemanget jag hört på länge. Var går din gräns för svenskt? Jag menar precis som Kapten att helsvenska produkter på varvet byggdes knappast. För övrigt så är det väl så att tekniska kontoret/nämnden har hand om kajerna och hyr ut till vem dom vill eller? Sitter du där? Men Gustav du som är så redig kan väl köpa och sköta en svensk gammal fiskebåt var nu du ska få tag på ett sådant musee-föremål med rätt gammal utrustning på. Du må hända att du har jobbat på varvet och varit med och byggt på Uddevalla men ditt och andras gnäll raserar vår stad. Gå ut och skogen och gnäll av dig istället.

  SvaraRadera
 27. Båten går att fixa, människorna är hopplösa.
  Dem gillar att leva på bidrag och att jävlas vid hamnen.Sen kommer det naiva och blåögda från det sociala och kyrkan och ska vara bror duktig.
  Dem driver och skrattar åt er när ni gått!
  Ni är giriga, ni ska bara samla poäng för himmelriket.Ni tänker inte på människorna!

  Lägg Britta längre in i hamnen! Hon är en verklig skönhet! Träskutor som luktar gött ska det va!

  SvaraRadera
 28. Utlänningar! Ni ska drivas ut till havs! Precis som 1658! Vi svenskar följer Karl X Gustav.
  Hjältekonungen på torget visar vår väg.
  Under blågul fana till frihet vi går!
  Folk av frejdad stam, mot Stockholm!

  SvaraRadera
 29. Jag överdrev lite. Vill inte hetsa. Skål!

  SvaraRadera
 30. Gisses vilken uppmärksamhet mitt kära skepp får av olika d slag...

  Skit nu i ursprunget på skeppet o se istället vad som sker och vad det blir av det hela.
  Och obestyckad som hon är så är hon väll knappast att bedöma som ett krigsfartyg..
  Ett stålfartyg som många andra och som råkar vara byggt på ett varv i Polen.

  Vet jag köpte ett renoveringsobjekt för det var vad plånboken tillät och självklart är ambitionen att renovera upp henne till ett fullgott sjödugligt vackert fartyg.. helt rent o snyggt.
  Nu är det inte en statlig kassa eller eller kommun som som tar en skeppa av skattepengar för att fixa till nått utan privat ekonomi och jävligt mycket arbete som får henne i skick igen.
  Så snälla själv ömkande lilla gamla Gustav o andra lev erat egna liv istället för att gagga om nått ni knappast inte har något med att göra.. ajajaj vad det sved ;)

  Ni som känner mig/oss vet vad vi går för o står för så några patetiska patriot påhopp är knappast på plats.

  O varför skulle jag ha något emot varvsindustrin?
  Utbildades faktiskt en gång för att jobba på varvet men sedan gick det ju som alla vet ner för med varvet o blev inga jobb där... inget varv alls faktiskt om nu nån skulle missat det.
  Jag om någon skulle väll varit glad om det fanns ett varv här så vi enkelt kunde tagit upp o fixat "båten" riktigt och ordentligt med en gång i stället för att behöva göra ett snabb jobb som nu för att få tyst på några gnällspikar.

  Så lille Gustav om du nu inte tycker det är rätt gjort så är du en av orsakerna till att det inte är det... Och ja vi vet hur man ska göra... blästring o färger o allt det andra....

  Kanske Gustav var en av dom som gick där på varvet o bar på en planka hela dagen o drog oförtjänt lön. ( kanske en av dom som gjorde så inte varvet gick runt).

  Min Morfar Jobbade där, vänner till mig jobbade där, min styv farbror jobbade där o ramlade ner för ställning 18 meter slog ihjäl sig, jag själv jobbade senare på ett annat varv.... så lille Gustav lite fakta innan du gråter ut din besvikelse att ingen annan e så duktig som du....
  Åker du volvo eller saab? för du kör väll knappast runt i en Tysk eller Japansk eller annan utländsk bil eller!!?? bara svenska handsydda kläder, kanske nån väv eller så.
  Var kommer din tv från? övrig elektronik o vitvaror du har i ditt hem eller bor du i en stuga i skogen o kör häst o vagn o har fotogen lampa, för du köper väll knappast ström som kommer från nått utlänskt kraftverk...
  Stor jävla bluff tror jag du e...
  Gammal som du verka vara borde du väll veta bättre med den erfarenheten...


  Stort tack till mina flitiga vänner som är med o gör detta möjligt med att lägga typ all sin fritid på henne.

  Och som vanligt ett stort tack till er andra för erat fina stöd :)

  Ni har väll set fina bilden till "havs" med vår vackra fana vajande som ligger högre upp på forumet!!??

  Tyvärr kan inte Britta ligga där inne det är för grunt. min fd fiske båt som låg där tidigare stod med på botten där när vattnet gick ner.
  Kanske nått för Gustav att tänka på när han ska lägga en fiskebåt där ;) o inte får han muddra heller då hamnen har blivit utfylld för just bärighetens skull... fakta fakta.
  Min stål manick kan ligga där för hon går inte så djupt o inte f... sjunker hon heller...

  Vill någon ha kontakt med oss så går det bra på Tajfun@bredband.net

  SvaraRadera
 31. Alltså..... oavsett vad man tycker om Tajfun men jag måste säga att vissa här argumenterar som treåringar.... Tajfun är en båt med stor potential.. kom ner och se hur mycket det slits på dem flesta båtarna egentligen vid kajen istället för att skriva massa bakom en skärm....Flera av Träbåtarna längs kajen är Risörbyggen, skall dom också flyttas ?

  SvaraRadera
 32. Gustav var mitt namn2011-06-28 23:42

  Skriva länge och duktigt kan du. Men när ska arbetet på båten slutföras??? Hela hösten och vintern var lättjan det enda vi såg.
  Du ska arbeta i ditt anletes svett!
  Varvsarbetarna vänder sig i graven. Gamla Thorden, vad blev det av din stad och varv...
  Nu finns bara utländsk lättja och dekadens kvar
  Leva fan med sprit och hor är väl nästa steg.
  Hur länge ska dessa skeppsråttor plåga oss svenska arbetare som byggde landet. Gamla träskuta i vårat hjärta, en dag tar du krigsbåten på släp och vet vad du gör. Vi samlas för fest när når råttorna är borta. Varvet kommer åter, glädje och sång hörs på gatorna.
  Gustav Gustav du är vår befriare! Träskuta i våra hjärtan, jag fäller en tår...

  SvaraRadera
 33. Ej Gustav utan jag är någon annan2011-06-28 23:52

  Kapten! Jag ber om ursäkt, allt är ett skämt.
  Jag heter inte Gustav. Du har en fin båt och du är en skicklig kapten. Jag önskar dig lycka till med båten. Eldsjälar som du borde det finnas fler av. Det är fint med blandning av olika båtar i hamnen. Jag tog några öl och satt och skrev en massa strunt. Jag ber om förlåtelse.
  Du är en fin människa med gott hjärta. Jag är ledsen Kapten.

  SvaraRadera
 34. Aliasmannen2011-06-29 00:16

  PS Jag är mannen bakom alias Gullan, Karl A, Peter K och flera "ta bort skiten" inlägg.
  Jag ber om ursäkt. Jag var inte nykter. Ha en skön sommar!

  SvaraRadera
 35. Jag har tagit bort en idiotisk och kränkande kommentar.

  SvaraRadera