2011-06-16

Kanalplanerna

(Ritningar från 1908 i Bohusläns museums arkiv)

Inger Olsson skriver:

"Stämmer det att det finns planer på en kanal mellan Uddevalla och Vänern?"

Ja, det stämmer. I boken Historien om Uddevalla (författare Ulf G Eriksson, Gunnar Klasson, illustrationer Lennart Karlsson) finns ett avsnitt om dessa planer. Här följer några utdrag:

"En senare historia har även det reservat genom Uddevalla som ger plats för ett kanalbygge till Vänern. Dessa planer diskuterades så vitt vi vet första gången av Karl XI i slutet av 1600-talet.

Kanalidén aktualiserades på nytt 1835 i tidningsinsändare av ingen mindre än Johan Peter Krok, en av den tidens stora personligheter i Uddevalla, ja, faktiskt även i Sverige....

....Det rådde kanalbyggnadsfeber på 1830-talet. Göta kanal stod färdig 1832 och nya slussar byggdes så småningom även i Trollhätte kanal.

Avvägningar i terrängen och andra undersökningar gjordes av kanalbyggaren Nils Ericson men Uddevallas kanalplaner stoppades av mäktiga affärsintressen i Göteborg. Om inte Uddevalla kunde förvägras rätten att exportera gods över sin hamn så skulle de åtminstone inte få en konkurrerande kanal från Vänern. Och det fick man inte trots att frågan aktualiserades ännu flera gånger, 1889 respektive 1904, 1907 och 1909. Sistnämnda år publicerades ett väl genomarbetat förslag med detaljerade ritningar på en kanal mellan Uddevalla och Vänern. Så sent som 1963 ändrades planerna för ett husbygge på Tureborg, det planerade höghuset befanns ligga i reservatet där kanalen var tänkt att gå fram och istället blev höghustomten en parkering. I mars 1995 motionerades faktiskt i riksdagen om denna kanal, men motionen vann inget gehör. Och vem vet, en vacker dag kanske den blir av".

Jag har tidigare skrivit om kanalplanerna här på Uddevallabloggen. Läs det genom att klicka  HÄR!!  //

4 kommentarer:

 1. Mycket intressant!
  Finns det mer ritningar/skisser om kanalens
  väg mot Vänern?

  Tack för mycket god läsning på denna bloggen!

  SvaraRadera
 2. Jomen, i Bohusläns museums arkiv bl a.

  SvaraRadera
 3. MUY INTERESANTE.COMENTARIO POR PARTE DE ENRIQUE NICOLAU NORDENBERG.

  SvaraRadera
  Svar
  1. If we must wait for the money this project need maybe we shall wait another 100 years. If the people from Wermland and West Göteland gives 100€ each maybe the project becomes a reality or we can put, at last, the first stone. :-)

   Radera