2011-06-26

GENOM DIN MOBILTELEFON KAN DU RÄDDA LIV

(Hjärtstartare)

Insänt av Lars Hartelius:

"Alla som har en mobiltelefon och använder sms kan bli livräddare. Har man utbildning i hjärt-lungräddning (HLR) och anmält sin medverkan kan man direkt larmas via sin telefon var man än är. Ett larm når alla som befinner sig inom 500 meters radie från den som insjuknat.

Detta system har införts i Stockholm, där 600 personer drabbas av hjärtstopp varje år. Hela 100.000 stockholmare har genomgått HLR.

2.600 personer har anmält sig som livräddare via sms och har redan hjälpt till vid 215 misstänkta hjärtstopp, som räddats till livet.

Detta borde med enkla medel kunna införas i Uddevalla som ytterligare en trygghet i tillvaron.

Bakom projektet i Stockholm ligger Södersjukhuset och Karolinska institutet. - I nästan vartannat fall kommer livräddaren till platsen före ambulansen, säger professor Mårten Söderqvist till DN idag 26 juni. - Bara vi får in patienterna levande kan vi göra mycket, säger han vidare.

Det handlar alltså om att skaffa sig en grundutbildning i HLR. I stort sett alla kan hitta var den finns och utbildningen tar inte tar mer än ett par timmar.

Du behöver ingen särskild utrustning, bara veta hur man gör. Att bli en livräddare kräver inga formella förkunskaper. Har man sedan mobiltelefon och anmält att man vill vara med, ja då blir man en del av skyddsnätet vid akuta hjärtstopp.

Genom Civilförsvarsföreningens i Uddevalla medverkan finns idag dessutom ett 20-tal Hjärtstartare på platser som samlar mycket folk. En hjärtstartare är en fullt utrustad låda med apparatur och instruktion om hur man kan få fart på ett hjärta som stannat.

Kanske en organiserad hjälpsamverkan mellan vård och hjärtpatienter liknande den i Stockholm kan fungera även hos oss? Och att man i så fall dundrar på ordentligt med information om den här formen av chans för var och en att bidra till akut livräddning.

Hjärta att hjälpa - det är vad det handlar om. Handgripligen.

Lars Hartelius
medlem Uddevalla Civilförsvarsförening"  //

4 kommentarer:

 1. Det här var fint att du informerar om. Hoppas många av dem som har HLR utbildning ser detta och anmäler sig.

  SvaraRadera
 2. Catarina L.2011-06-27 10:17

  Jättebra initiativ!
  Hur ska vi få igång detta i Uddevalla?

  SvaraRadera
 3. Vart anmäler jag mig? :)

  SvaraRadera
 4. Hej Christian,

  gå till www.civil.se och sedan klicka dig fram till Uddevalla Civilförsvarsförening. Där hittar du all information du behöver. Du får också göra det enklare och ringa till sekreterare i föreningen, Marta Göransson 0522-186 83. Välkommen.

  SvaraRadera