2011-06-11

Vem är prästen?Insänt av Lotta Tillström:

"Hej Gunnar!

Jag är en Uddevallabo i förskingringen, som regelbundet läser din blogg. Tack för den!

Som pensionär roar jag mig släktforskning och håller just nu på att försöka identifiera släktingar och andra gamla Uddevallabor på porträttbilder ur ett gammalt familjealbum. Nu undrar jag om dina bloggläsare möjligen kan hjälpa mig att identifiera en del av bilderna, bland annat den här prästen på ett foto taget av Maria Lundbäck runt 1900.

Bästa hälsningar
Lotta Tillström (tidigare Sundberg)"

Jag har sökt i Bohusläns museums bilddatabas men inte hittat honom. Dock kan det vara värt att besöka museet för att närmare titta i den samling visitkortsporträtt som finns där. Jag skulle inte tro att alla är digitaliserade. Exempelvis finns det en del i Uddevallautställningen. //

5 kommentarer:

 1. Han har stora likheter med Peter och Carl Törnqvist tycker jag (far och son, kyrkoherdar i Uddevalla resp Lane-Ryr), kan vara endera av dem tycker jag. Fadern som ung eller sonen som rundare jfrt med fotona här http://www.genealogi.se/portratt/files/2/Uddevalla_Maria_Lundback.html (nästan längst ner)

  Peter Törnqvist må ha varit omtyckt, men hans handstil svär jag mycket åt när jag ska tolka den, den degenerade tydligt under åren :) Vi jämförde t ex 1907 med 1909 och den blev betydligt mer svårläst på två år (Sitter och matar in migranter i databas åt Sverige Amerika Centret på dagarna för närvarande)

  SvaraRadera
 2. Rustan Gandvik2011-06-13 17:55

  Prästmannen på detta porträtt är (Ernst) Teofron Ljunggren född 1857 i Uddevalla och död 1921 i Strömstad. Student i Uppsala 1876, prästvigd 1885, lärare vid Uddevalla lägre allmänna läroverk (realskolan) 1879 & 1883-87, predikant vid Uddevalla kronohäkte 1888-95, komminister och lasarettspredikant i Strömstad från 1892, lärare vid Strömstads lägre allmänna läroverk 1900-06. Källa: Svenskt Porträttgalleri avd X, häfte 8 sid 32 (1907).

  SvaraRadera
 3. Lotta Tillström2011-06-14 11:02

  Tack Miriam och Rustan! Nu har jag lite mer att gå på när jag letar efter eventuella kopplingar.

  SvaraRadera
 4. Tack Rustan, just Teofron ville vi ha en bild att sätta upp på väggen för hans handstil ogillar vi mycket också :) och lustigt nog kom detta inlägg upp på en sökning, så nu har vi både pastor Törnqvist och pastor Ljunggren här på väggen....

  SvaraRadera
 5. Anna Rosell2013-02-12 10:58

  Hej. Denna länk kanske inte är aktuell längre, men jag ville bara berätta att det är min morfars far på bilden. Teofron var alltså min mammas morfar. En av hans söner, Harald, var med vetenskapligt lagd och läste medicin. Han verkade sedan ute på norra skärgårdsöarna, med Öckerö som bas i nästan hela sitt yrkesverksamma liv. Under kriget var han känd får att komma på sjukbesök i sin då gengasdrivna båt Nalle. Han är mycket omskriven om berättade också för oss barn om sin far och mor i Strömstad.

  Om det är någon som har fler bilder eller information om min morfars far är jag mycket tacksam för tips!

  SvaraRadera